Șoferii din România trebuie să fie atenți la schimbările frecvente ale Codului Rutier. Neinformarea poate duce la probleme și sancțiuni. O nouă modificare a Codului Rutier impune o amendă de 1.200 de lei pentru nerespectarea unei legi importante.

Toți șoferii români trebuie să fie conștienți că Codul Rutier suferă modificări constante. Este posibil să primească amenzi pentru neinformare sau ignorarea noilor prevederi.

Anunț important pentru toți șoferii din România!

Recent, Guvernul a adoptat hotărârea nr. 130/2023 prin care a modificat și completat Regulamentul de aplicare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice din România.

Astfel, un șofer poate primi o amendă de 1.200 de lei dacă nu actualizează datele de identificare ale mașinii, în cazul în care acesta schimbă domiciliul și nu reflectă modificarea în actele mașinii.

Concret, noul amendament impune obligația de a schimba certificatul de înmatriculare în oricare dintre aceste situații. Cei care nu respectă legea pot fi amendați cu suma de 1.200 de lei. În trecut, aceasta nu era o cerință, dar acum este esențială și trebuie realizată în termen de 30 de zile de la data modificării.

Anunț de foc pentru toți șoferii din România! S-a schimbat Codul Rutier: Modificarea care aduce amenzi uriașe

Greșelile banale care te pot lăsa fără permis

Noile reguli pot duce la suspendarea rapidă a permisului sau la primirea unei amenzi considerabile pentru aspecte aparent banale. Potrivit noului cod rutier, polițistul poate suspenda permisul de conducere al unui șofer dacă are probe sau indicii că acesta a consumat alcool sau substanțe interzise și refuză testarea pentru alcool sau substanțe psihoactive.

O altă modificare importantă permite polițistului rutier să suspende permisul de conducere al unui șofer „până la ora 08:00 a zilei următoare, dar nu mai puțin de 12 ore”.

De asemenea, este interzisă utilizarea foliilor de plastic obișnuite pe mașini. Șoferii pot folosi doar folii auto omologate, montate în ateliere autorizate de RAR, conform cerințelor tehnice. Încălcarea acestei prevederi poate duce la o amendă de până la 2.900 de lei.