Cele două companii, care deja au creat vaccinul anti-COVID, au de când să facă iar ravagii în sistemul medical cu o nouă inveție. Pfizer și BioNTech au anunțat că vo dezvolta împreună un vaccin împotriva zonei zoster care va avea la bază tehnologia ARN. Această tehnologie a fost deja utilizată în cazul unor vaccinuri anti-COVID.

Studiile clinice vor începe în a doua jumătate a acestui an.

1. Ce este zona zoster

Zona zoster este declanșată de obicei de un virus care cauzează varicelă în perioada copilăriei.  După trecerea prin acea boală, virusul rămâne însă în celulele nervoase pentru toată viaţa şi poate să provoace zona zoster la o vârstă ulterioară.

Simptomele tipice includ dureri arzătoare, urmate de răspândirea unor vezicule pe piele. În cazuri rare, durerile pe traiectul nervilor senzoriali pot să persiste pentru perioade îndelungate, chiar şi după dispariţia erupţiei cutanate.

Confom centrului german pentru controlul bolilor, Institutul Robert Koch, aproximativ 300.000 de persoane din Germania contractează zona zoster anual. Cinci la sută dintre aceste persoane dezvoltă forme severe ale afecțiunii. Pe piață există deja un vaccin standard cu virus inactivat, care se administrează în două doze.

2.Va apărea un nou vaccin, pe bază de ARN mesager

Cele două companii au anunțat că noul vaccin pe care îl vor dezvolta va utilia tehnologia antigenică dezvoltată de Pfizer și procesul ARN mesager conceput de BioNTech. De asemenea, ele au anunțat că vor împărți costurile de dezvoltare, dar și profiturile brute generate de comercializarea acestui produs farmaceutic.

„Prin această colaborare, ambele companii îşi propun să îşi valorifice expertizele şi resursele pentru a dezvolta un vaccin nou împotriva zonei zoster bazat pe ARN mesager”, a declarat Ugur Sahin, CEO şi cofondator al companiei BioNTech.

Obiectivul proiectului, a adăugat el, este acela de a dezvolta un vaccin bazat pe ARN mesager „care să aibă un profil de risc favorabil şi o eficacitate ridicată”.