Meteorologii spun că prima lună a anului, ianuarie, a fost cea mai caldă din istorie, iar în Antarctica s-au înregistrat temperaturi de peste 20 grade, temperatura normală în aceasta perioadă fiind de 0 grade. Din această cauză bucăți întregi de ghețari s-au desprins.
Meteorologii spun că tot anul va fi cald, lunile de vară fiind și foarte secetoase, aceste aspecte sunt valabile pentru întreg continentul fiind înregistrate valori ridicate în fiecare tara, comparativ cu anii trecuți.
Este posibil să fie foarte cald. Deja primele două luni pentru mare parte a continentului, inclusiv zona ţării noastre, au fost luni călduroase. Și februarie va fi cu valori peste mediile ultimelor decenii”, a spus meteorologul Teodora Cumpănaşu, de la ANM

Reclamă

Situația este alarmantă pentru Antarctica, zeci de bucăți de gheața s-au desprins din gheţarul Pine Island, cea mai mare fiind cât statul Malta.
Este un record pentru orice staţie meteo de oriunde în Antarctica. Dacă te duci acolo vara, pentru că acum e vară acolo (…) temperatura nu depăşeşte, în general 0 grade Celsius.Deci o temepratură de 21 de grade Celsius e ceva important”, Gavin Schmidt, climatolog