Reclamă

NATO este considerată cea mai bună garanție împotriva războiului și cel mai eficient mod de prevenire a conflictelor, a declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, la sosirea sa în Bruxelles. Acesta participă la o reuniune a miniștrilor de externe din cadrul Alianței Nord-Atlantice, o reuniune care a început marți și continuă pe durata zilei de miercuri.

„NATO este cea mai bună garanție împotriva războiului, cel mai bun mod de a preveni conflictele, de a asigura securitatea colectivă”, a subliniat Blinken, amintind că, prin aderarea la NATO, „fiecare aliat își ia angajamentul că un atac asupra unuia este un atac împotriva tuturor”.

Principalele discuții ale reuniunii sunt axate pe sprijinul pentru Ucraina, pe fondul agresiunii în desfășurare împotriva acesteia. „Trebuie să ne asigurăm că Ucraina are ceea ce îi trebuie pentru a face față situației cu care se confruntă pe câmpul de luptă”, a afirmat Blinken. De asemenea, a subliniat importanța protejării infrastructurii energetice ucrainene, în contextul în care Rusia, sub conducerea președintelui Vladimir Putin, încearcă să folosească iarna ca pe o armă.

Sprijinul față de Ucraina va fi discutat și într-o cină de lucru cu ministrul ucrainean de externe, Andrii Sibiga, la care va lua parte și noul Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe și securitate, Kaja Kallas. De asemenea, reuniunea va aborda strategii de combatere a amenințărilor hibride, inclusiv propagandă și atacuri cibernetice.

În contextul actual, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a exprimat dorința ca teritoriul controlat de Kiev să fie inclus sub protecția NATO, ceea ce ar putea facilita ulterior negocierile diplomatice cu Rusia. Cu toate acestea, NATO nu a stabilit încă o dată precisă pentru aderarea Ucrainei și nu a lansat o invitație oficială, în ciuda asigurărilor că Ucraina se va alătura alianței într-o zi.

Pe fondul acuzațiilor occidentale de sabotaj din partea Rusiei și Chinei, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a afirmat că alianța își va intensifica schimbul de informații și va îmbunătăți protecția infrastructurilor critice. El a menționat tentativele de destabilizare prin șantaj energetic și atacuri cibernetice. Aceste măsuri vin pe fondul investigațiilor în curs cu privire la posibile acte de sabotaj, cum ar fi recentele incidente din Marea Baltică care implică cabluri de telecomunicații cu fibră optică.

În încheiere, declarațiile din cadrul reuniunii de la Bruxelles reafirmă angajamentul comunității internaționale de a sprijini Ucraina și de a combate amenințările hibride la adresa statelor aliate.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro