Reclamă
Reclamă

Oamenii, vinovați de încălzirea climei, reprezintă același „pericol” pentru planeta noastră ca „meteoritul care a exterminat dinozaurii”, a declarat miercuri secretarul general al ONU, Antonio Guterres, criticând în special combustibilii fosili, cărora nu ar mai trebui să li se facă publicitate, informează AFP, potrivit Agerpres.

La scara istoriei Pământului, omenirea reprezintă doar o „tresărire”, dar „la fel ca meteoritul care a exterminat dinozaurii, noi avem un impact uriaș. În cazul climei, noi nu suntem dinozaurii. Noi suntem meteoritul. Nu ne aflăm doar în pericol, noi suntem chiar pericolul în sine”, a declarat Antonio Guterres într-un discurs rostit la Muzeul de Istorie Naturală din New York cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului.

„Dar suntem și soluția”, a continuat Antonio Guterres, îndemnând încă o dată la consolidarea luptei climatice pentru a se încerca o limitare a încălzirii climei cu 1,5°C în raport cu era preindustrială, cel mai ambițios obiectiv al Acordului de la Paris, „care atârnă acum doar de un fir de ață”.

Reclamă

„Bătălia pentru +1,5°C va fi câștigată sau pierdută în anii 2020, sub privirile politicienilor de astăzi. Totul depinde de deciziile pe care acești politicieni le vor lua – sau pe care nu le vor lua -, în special în următoarele 18 luni”, a spus secretarul general al ONU.

„Este un moment critic pentru climă”, a insistat el, îndemnând omenirea „să se îndrepte spre breteaua de ieșire de pe autostrada care duce spre iad”, în contextul în care țările semnatare ale Acordului de la Paris trebuie să își fixeze până la începutul anului 2025 noi obiective privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Prima țintă a criticilor sale, ca de obicei, a fost sectorul combustibililor fosili (cărbune, petrol, gaze), „nașii haosului climatic” care „obțin profituri record și se îmbuibă cu miliarde de miliarde de subvenții plătite din impozitele contribuabililor”.

El și-a reiterat apelul pentru taxarea profiturilor din acest sector pentru a finanța lupta împotriva încălzirii climei, evocând totodată, fără să își precizeze ideea, anumite „taxe de solidaritate” în sectoarele aviației și transportului maritim.

Antonio Guterres a denunțat, de asemenea, „complicitatea” agențiilor de publicitate în ceea ce privește „greenwashing-ul nerușinat” practicat de sectorul combustibililor fosili, principalii vinovați pentru încălzirea climei globale.

„Multe guverne restricționează sau interzic publicitatea pentru produse care sunt dăunătoare sănătății umane, cum ar fi tutunul (…) Fac apel la fiecare țară să interzică publicitatea pentru companiile producătoare de combustibili fosili”, a adăugat el.

Antonio Guterres și-a reiterat apelul ca țările bogate să renunțe la cărbune până în 2030 și să își reducă consumul de petrol și gaze cu 60% până în 2035.

Țările bogate sunt, din punct de vedere istoric, mai vinovate pentru schimbările climatice și, prin urmare, ar trebui să își sporească ajutorul pentru țările cele mai sărace, a susținut el. Țările cele mai sărace trebuie să se pregătească pentru dezastre climatice din ce în ce mai intense și mai frecvente, a adăugat secretarul general al ONU.

„Nu putem accepta un viitor în care cei bogați sunt protejați în bule cu aer condiționat, în timp ce restul omenirii este lovit de vreme mortală în teritorii în care nu se mai poate trăi”, a adăugat el.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro