Reclamă
Reclamă

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, avertizează că o „singură greșeală de calcul” la granița dintre Liban și Israel poate „declanșa o catastrofă” și atrage atenția că lumea nu poate permite ca Libanul să devină o altă Gaza.

„O mișcare neplăcută – o greșeală de calcul – ar putea declanșa o catastrofă care depășește cu mult granița și, sincer, trece dincolo de imaginație”, a declarat Guterres reporterilor vineri, notează The Guardian. „Să fim clari: oamenii din regiune și oamenii din lume nu își pot permite ca Libanul să devină o altă Gaza.”

Ministrul israelian de externe, Israel Katz, a anunțat la începutul acestei săptămâni că o decizie cu privire la un potențial război total cu Hezbollah va fi luată în curând, iar generalii israelieni au semnat planuri pentru o ofensivă în Liban.

Reclamă

Hezbollah-ul, susținut de Iran, bombardează aproape zilnic Israelul de la izbucnirea războiului din Gaza, obligând zeci de mii de persoane să își părăsească locuințele de pe ambele părți ale graniței.

Misiunea Iranului la Națiunile Unite a declarat vineri că Hezbollah are capacitatea de a se apăra și de a apăra Libanul împotriva Israelului, adăugând: „Poate că a venit momentul autoanihilării acestui regim ilegitim”.

Guterres a mai subliniat că este responsabilitatea Israelului – în calitate de putere ocupantă din Fâșia Gaza – să restabilească ordinea publică și siguranța pe teritoriul palestinian, pentru a permite livrarea ajutorului umanitar. „Majoritatea camioanelor cu ajutor umanitar în interiorul Gaza sunt acum jefuite”, a afirmat Guterres, adăugând că Israelul a împiedicat ONU să utilizeze poliția civilă palestiniană pentru asigurarea securității ajutoarelor.

O „pauză” zilnică declarată de armata israeliană în Gaza în weekendul trecut pentru a facilita livrările de ajutor nu a avut niciun impact notabil, a declarat vineri agenția de sănătate a ONU. „Deci, în ansamblu, noi, ONU, putem spune că nu am văzut un impact asupra aprovizionării umanitare de la acel anunț”, a declarat Richard Peeperkorn, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în teritoriile palestiniene. „Aceasta este evaluarea generală”.

Martorii ale căror rude au murit într-unul dintre bombardamente au declarat agenției de presă AP că forțele israeliene au tras o a doua salvă care a ucis oamenii care au ieșit din corturile lor. „Două tancuri au urcat pe un deal și au trimis bile de foc care au lovit corturile oamenilor săraci strămutați în zonă”, a declarat un locuitor pentru Reuters.

Armata israeliană a declarat că episodul este în curs de revizuire, dar că „nu există nicio indicație că a fost efectuată o lovitură de către IDF” în zona de siguranță.

Cel puțin 45 de palestinieni au fost uciși în atacurile israeliene de vineri în Gaza, a raportat Reuters. Printre victime se numără un tată și un fiu uciși în orașul Khan Younis și patru muncitori municipali.

Qatarul a anunțat vineri că depune eforturi pentru o încetare a focului în Gaza și pentru eliberarea ostaticilor israelieni ținuți acolo. „Ne-am continuat eforturile fără întrerupere în ultimele zile”, a declarat premierul Qatarului, șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, într-o conferință de presă la Madrid cu ministrul spaniol de externe, Jose Manuel Albares.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro