În timp ce o țară obosită de pandemie se confruntă cu un alt val de cazuri de COVID-19 cu un sistem de sănătate încordat, Health Canada analizează noi produse care ar putea oferi o oarecare ușurare: antiviralele.

Două astfel de medicamente își fac loc prin procesul labirintic de aprobare Health Canada: Paxlovid pfizer și molnupiravirul lui Merck. Aceste tratamente antivirale, sunt prescrise de un medic și administrate sub formă de pastile. Sunt concepute pentru a ajuta organismul să lupte împotriva virusului SARS-CoV-2. Adică, vor reduce simptomele unei infecții și vor scurta perioada de boală.

În timp ce Merck s-a confruntat cu întrebări despre eficacitatea produsului său, Paxlovid a obținut note deosebit de mari în testare.

Ce se întrevede în viitorul apropiat

Antiviralele ar putea schimba situația pandemiei. În ce țară vor ajunge în curând
Pixabay.com

După un studiu de luni de zile, Pfizer a raportat în noiembrie că Paxlovid a redus riscul de spitalizare și decesul. Cu un procent impresionant de 89% comparativ cu un placebo la adulții cu risc ridicat nespitalizați cu COVID-19. Profesioniștii din domeniul sănătății se luptă acum să pună mâna pe acest produs. Ca să poată ajuta la ușurarea presiunii asupra spitalelor și la salvarea de vieți. Canada are unele dintre cele mai mari rate de vaccinare din lume. O evoluție care a redus dramatic cazurile de boli severe. Infecțiile printre cazurile nevaccinate și revoluționare la cei cu două doze încă testează un sistem de sănătate care este pe corzi după doi ani de pandemie.

O pastilă eficientă și ușor de autoadministrat acasă. Ar putea diminua o parte din această presiune și ar putea schimba traiectoria pandemiei.

Dr. Zain Chagla este profesor asociat la Universitatea McMaster și medic de boli infecțioase. Conduce un program pilot care oferă anticorpi monoclonali la St. Joseph’s Healthcare din Hamilton, Ont. Chagla a spus că terapeuticele – în special cele cum ar fi Paxlovid, care pot fi administrate în afara unui cadru spital – sunt „absolut” o ”schimbare de joc”.

„Știm că vaccinurile au un rol incredibil de jucat, dar avem nevoie de o opțiune de rezervă. Terapeutica oferă persoanelor cu cel mai mare risc șansa de a rămâne în afara spitalului și de a avea o recuperare benignă ca toți ceilalți.”, a declarat Chagla pentru CBC News.

Desfășurată corespunzător în populațiile cele mai vulnerabile infectate cu COVID-19. În cele nevaccinate, imunocompromise, persoanele în vârstă și persoanele cu comorbidități – terapeutica ar putea reduce spitalizările cu până la 80%.

Mai puține internări în spital ar lăsa mai multă capacitate în sistemul de sănătate. Ceea ce ar putea pune capăt lockdown-urilor.