Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au emis o serie de avertizări de tip Cod portocaliu și galben pentru ninsori și viscol puternic, care vizează majoritatea județelor din România.

Aceste avertizări atrag atenția asupra condițiilor extreme care se vor manifesta în perioada următoare, iar populația este sfătuită să fie precaută și să ia măsuri de siguranță.

Avertizarea de tip Cod portocaliu pentru ninsori și viscol puternic va fi valabilă în intervalul 23 decembrie, începând cu ora 10:00, și până la 24 decembrie, ora 03:00. Zonele afectate în special vor fi Carpații Meridionali și Occidentali, de la o altitudine de peste 1500 de metri.

Se strică vremea în România

Vântul va sufla cu intensitate mare, cu rafale ce vor depăși viteza de 110…120 km/h, provocând viscol puternic și reducând vizibilitatea la minim. De asemenea, se va înregistra și troienirea zăpezii, ceea ce poate crea dificultăți în ceea ce privește circulația în aceste zone.

O nouă avertizare de Cod portocaliu pentru ninsori și viscol puternic va intra în vigoare începând cu ora 03:00 a zilei de 24 decembrie și va fi valabilă până la ora 20:00. Aceasta se aplică în principal pentru zona înaltă a Carpaților Meridionali, la o altitudine de peste 1500 de metri.

Viteza vântului va depăși 110…120 km/h, ceea ce va genera viscol puternic și o vizibilitate extrem de redusă. Zăpada troienită va crea dificultăți suplimentare în deplasarea în aceste zone.

ANM avertizează! Cod portocaliu de ninsori și viscol puternic în aceste județe ale țării

ANM avertizează! Ninsori și viscol în România

A treia avertizare meteo de Cod portocaliu pentru ninsori și viscol puternic va intra în vigoare în data de 24 decembrie, începând cu ora 20:00, și va fi valabilă până la ora 10:00 a zilei de 25 decembrie. Aceasta se aplică în zona înaltă a Carpaților Orientali, la o altitudine de peste 1500 de metri. Viteza vântului va atinge viteze de peste 110…120 km/h, provocând viscol puternic și o vizibilitate extrem de redusă. De asemenea, zăpada troienită va fi o problemă în aceste zone.

În ziua de Crăciun, 25 decembrie, vântul se va intensifica în continuare, afectând în special regiunile nord-vest, centru, est și sud-est ale țării, precum și zona montană. Acest aspect trebuie luat în considerare în planurile de călătorie sau de petrecere a sărbătorii.

De asemenea, ANM a emis și o avertizare de tip Cod galben pentru intervalul 24 decembrie, de la ora 03:00, și până la 25 decembrie, ora 10:00. Această avertizare se aplică în sudul Transilvaniei, vestul și sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei și în dealurile subcarpatice ale Moldovei.

Viteza vântului va fi în general de 55…65 km/h, iar în zonele montane rafalele vor depăși 80…90 km/h. În aceste zone se vor înregistra ninsori viscolite și precipitații mixte în timpul nopții.