Administrația Națională de Meteorologie a emis, marți, o avertizare Cod portocaliu de ploi torențiale pentru București și pentru județele Gorj, Vâlcea, Argeș și Dâmbovița. Oamenii au fost avertizați printr-un mesaj RO-ALERT să rămână în case.
Potrivit meteorologilor, până la ora 18:00, în municipiul Bucureşti, se vor semnala ploi torenţiale ce vor cumula izolat 30 – 35 l/mp, grindină de mici dimensiuni şi frecvente descărcări electrice.
Cod roșu de vijelii
De asemenea, tot până la ora 18:00, în judeţele Gorj (localităţile: Bustuchin, Logreşti, Stejari, Dănciuleşti, Berleşti) şi Vâlcea (în: Băbeni, Berbeşti, Fârtăţeşti, Alunu, Ioneşti, Cernişoara, Roşiile, Valea Mare, Popeşti, Zătreni, Tetoiu, Grădiştea, Copăceni, Glăvile, Şirineasa, Livezi, Scundu, Sineşti, Lădeşti, Ghioroiu, Lăpuşata, Măciuca, Roeşti, Pesceana, Guşoeni, Stăneşti, Lăcusteni, Amărăşti) se vor semnala averse torenţiale ce vor cumula 35 l/mp, descărcări electrice frecvente, vijelie şi grindină.
Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.
Inițial, Codul roșu a fost anunțat în Capitală până la ora 18:00, dar apoi acesta a fost prelungit până la ora 18:30.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) a transmis că este vorba, în deosebi, despre jumătatea de est a Municipiului București. Vor fi ploi torențiale ce vor acumula 35 l. mp, iar în ultima jumătate de oră deja s-au acumulat izolat 34…40 l/mp.
Recomandarea autorităților
De asemenea, autoritățile au transmis și o serie de recomandări pentru cetățeni. În primul rând, dacă furtuna vă prinde pe stradă trebuie să evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.
Trebuie sistate activitățile desfășurate în teren deschis sau la înălțime. Locuitorii trebuie să închidă toate ferestrele locuințelor și a altor categorii de construcții. În ultimul rând, autoritățile recomandă evitarea atingerii stâlpilor sau a firelor căzute la pământ.