Pandemia provocată de coronavirus a pus întreaga lume pe jar, virusul chinezesc făcând sute de mii de victime la nivel mondial. Astăzi, Angela Merkel a afirmat, printr-un mesaj televizat, faptul că lupta cu acest virus este ”cea mai mare provocare” pe care a avut-o Germania de la cel de-al Doilea Război Mondial.

„De la Reunificarea germană, nu, de la al Doilea Război Mondial, nu a mai existat pentru ţara noastră o provocare ce să depindă atât de mult de solidaritatea noastră comună”, a subliniat Merkel, informează agerpres.ro.

„Cred cu fermitate că vom reuşi în această sarcină dacă toţi cetăţenii o vor considera cu adevărat sarcina lor”, şi-a atenţionat ea concetăţenii.

Șefa Guvernului a făcut acest apel după ce a observat că numeroși tineri tratează cu lejeritate consemnele date de autorităţi pentru limitarea contactelor sociale astfel încât să nu se răspândească şi mai mult epidemia de coronavirus.

Angela Merkel a ținut să amintească prin mesajul său și de măsurile impuse de Germania cu privire la circulaţie a fost restrânsă pentru a se încerca stoparea pandemiei.

”Pentru cineva ca mine, pentru care libertatea de a călători şi de circulaţie a fost un drept câştigat cu greu, asemenea restricţii nu pot fi justificate decât de o necesitate absolută”, a explicat Angela Merkel, ea fiind originară din fosta Germanie comunistă. ”Într-o democraţie, ele nu ar trebui să fie vreodată decise cu uşurinţă şi numai dacă sunt temporare. Dar (restricţiile – n.red.) sunt în acest moment indispensabile pentru a salva vieţi”, a insistat şefa guvernului de la Berlin.

Măsurile de izolare nu au fost decise în Germania

Merkel roagă toți cetățenii germani să respecte regulile de distanţare socială. Măsurile de izolare nu au fost încă decise de autorități.

”Fără strângeri de mână, spălatul riguros al mâinilor şi păstrarea unei distanţe de cel puţin un metru şi jumătate de persoana următoare şi, dacă este posibil, practic niciun contact cu persoanele foarte în vârstă, întrucât ele sunt expuse în mod deosebit.

Nu degeaba experţii spun că bunicii şi nepoţii nu trebuie să se întâlnească în această perioadă”, a insistat ea, sugerând ca, pentru a-i proteja pe vârstnici ,contactul cu aceştia să fie menţinut prin ”apeluri telefonice, e-mailuri şi eventual scriind din nou scrisori”, a amintit Angela Merkel.

”Stocarea are un sens (…) Dar cu moderaţie. Acumularea (de produse) ca şi când în curând nu s-ar mai găsi nimic este inutilă şi denotă lipsa de solidaritate”, a punctat Merkel la finalul mesajului său.