Angela Merkel, Cancelarul Germaniei, a vizitat pentru prima oară Auschwitz. Vizita ei vine ca un răspuns pentru mișcarea anti-semitică din Germania, precum și pentru a sărbători 75 de ani de la eliberarea lagărului.

Reclamă

În timpul regimului nazist, Auschwitz a fost locul unde și-au găsit moartea aproape 1.1 milioane de oameni, majoritatea acestora fiind evrei. Doamna Merkel a ținut un moment de reculegere în memoria vieților pierdute, apoi a ținut un discurs.

Cancelarul a avut ocazia să treacă prin cunoscuta poarta inscipționată cu mesajul „Arbeit macht frei” (trad. rom. „munca te va elibera”), dar a fost condusă și la Zidul Negru, locul de execuție al prizonierilor.

Reclamă

Angela Merkel a fost însoțită de președintele Consiliului Central de Evrei din Germania, Josef Schuster. În timpul Holocaustului, peste 6 milioane de evrei au fost torturați și omorâți.

Vizita cancelarului la Auschwitz fusese planificată inițial pe data de 27 ianuarie, ziua în care se aniversează 75 de ani de la marea eliberare a lagărului de către armata sovietică. Dar Angela Merkel a hotărât să meargă acum să vadă lagărul.

Cancelarul Germaniei a fost invitată să ia parte la aniversarea a 10 ani de la fondarea Fundației Auschwitz-Birkenau, un grup ce încearcă să păstreze lagărul ca o amintire și un avertisment pentru generațiile viitoare.

Ca parte a vizitei sale, Angela Merkel a donat 60 de milioane de euro fundației.