Angajații CFR amenință cu greva generală! Ce nu îi mulțumește pe aceștia.

Liderii angajaților din CFR anunță organizarea unui protest în fața Ministerului Transporturilor luni, pe data de 29 mai. Ei afirmă că, în cazul în care revendicările lor nu vor fi rezolvate, vor declanșa o grevă.

În prezent, se poartă negocieri pentru contractul colectiv de muncă, iar dacă nu se vor găsi soluții la problemele salariale și de infrastructură, se va recurge la pașii prevăzuți de lege, inclusiv greva de avertisment și greva generală.

Grigore Mare, președintele Federației Naționale Feroviare Mișcare Comercial Vagoane, menționează că nemulțumirile s-au acumulat de-a lungul mai multor ani. El subliniază importanța responsabilității guvernului de a asigura un trai decent cetățenilor.

Angajații CFR amenință cu greva generală

În ceea ce privește profesorii, guvernul pare să nu fie dispus să facă compromisuri. Cu toate acestea, reprezentantul angajaților CFR consideră că tratarea angajaților de la stat în acest mod nu reprezintă o strategie adecvată.

Este inacceptabil ca bugetarii să rămână la nivelul actual al salariilor, chiar și pentru o perioadă limitată, susține Grigore Mare. În alte țări, inflația ridicată a dus la declanșarea de greve în sectorul feroviar. În Germania, nu va circula niciun tren între orele 3 și 11, pe 26 mai 2023.

Angajații CFR amenință cu greva generală! Guvernul României se confruntă cu o altă problemă

„Luni va avea loc un miting organizat”

„La calea ferată suntem în plină negociere a contractului colectiv de muncă. Dacă nu ajungem la un consens în următoarele zile, s-ar putea declanșa un conflict de muncă care ar putea duce la greva generală. Luni, va avea loc un miting organizat de o altă federație pentru situația din calea ferată. Situația este destul de complexă, cu lipsa investițiilor, a salariilor decente și alte probleme cu care ne confruntăm de 30 de ani.

Nu putem guverna astfel, aducând cetățenii în situații dificile. Guvernul trebuie să fie responsabil și să ofere cetățenilor un trai decent. În prezent, negociem cu companiile feroviare, care sunt subordonate Ministerului Transporturilor. Guvernul României este responsabil pentru ceea ce se întâmplă aici. Greva este o formă de manifestare a salariaților, prevăzută în lege”, a declarant Grigore Mare.

Rodrigo Maxim: Nu există fonduri pentru reparația trenurilor existente

Rodrigo Maxim, președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari, a declarat pentru Antena 3.că angajații vor protesta luni în fața Ministerului, iar dacă revendicările lor nu vor fi ascultate, se vor parcurge etapele următoare până la greva generală. El menționează că recentele tăieri de 10% prin „ordonanța austerității” a guvernului au afectat bugetul companiei.

„Protestăm pentru soluționarea favorabilă a revendicărilor angajaților CFR, în special pentru aplicarea legii nr. 195/2020 privind statutul personalului feroviar. De asemenea, protestăm pentru condițiile de muncă și pentru introducerea de mai multe vagoane în trenurile de călători. Din cauza lipsei de venituri și a bugetului pe anul 2023, nu există fonduri nici măcar pentru reparația trenurilor existente”, a declarant Maxim.

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.