Reclamă

Toți cetățenii care au locuit minim 30 de ani în regiuni unde gradul de poluare este intens, au parte de reducerea vârstei standard de pensionare. Durata aplicată în acest sens este de 2 ani. De altfel, pe lângă acest avantaj, se adaugă și altele în plus pe listă în ceea ce îi privește.

Vești importante pentru această categorie de pensionari

Momentan, conform cadrului general de reglementare al pensiilor publice are la bază temeiul Legii nr 263/2010 cu privire la sistemul unitar de pensii publice. Acesta a fost modificat și completat ulterior.

O inițiativă legislativă vizează modificarea legii 263/2010 legat de sistemul unitar de pensii publice propune rezolvarea unui context apărut pe fondul aplicării prevederilor articolului 65, aliniatele 5 și 6.

Așadar, conform Legii nr.263/2010 cu privire la sistemul unitar de pensii publice, persoanelor care ajung la vârsta de pensionare li se interzice dreptul la muncă.

Cu alte cuvinte, beneficiarilor de drept de pensionare cu reducerea vârstei standard cu 2 ani fără penalizare li se restricționa până acum acest drept la muncă prin cumul. Aceste drept este deținut și de alte categorii de pensionari precum cei cu limită de vârstă.

Acest drept de pensionare anticipată pe care legiuitorul l-a acordat persoanelor care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arsenic, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat și siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării sulfuros, desulfurarea benzinei, a țiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii fi a uleiurilor nu e o gratuitate nejustificată, e un drept obţinut în urma afectării şi degradării sănătăţii şi o compensare ca urmare a expunerii la factori de risc de o virulenţă deosebită.Prin îngrădirea dreptului la muncă a acestor persoane care se pensionează anticipat fără niciun fel de penalizare din cauze de poluare gravă şi remanentă are de pierdut atât societatea în ansamblu cât şi angajatorii confruntaţi cu o penurie imensă de forţă de muncă”, conform  modificării legislative.

Cei care au inițiat o astfel de modificare legislativă susțin ideea că aceste persoane ajunse la pensie care vor să rămână în câmpul muncii, aduc un beneficiu inclusiv bugetului de stat.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro