Andrei Duban a publicat, în urmă cu puțin timp, o povestioară cu mesaj inspirațional. Textul se numește „O pildă înțeleaptă: despre felul în care trebuie să răspunzi la invidie, ură și mânie”. Se poate considera mesajul actorului un răspuns la zvonurile din ultima perioadă despre infidelitatea soției sale!

Andrei Duban a însoțit articolul publicat de mesajul: „Asa am sa aplic si eu față de gura lumii!”. Duban a fost foarte vehement în ultima perioadă în legătură cu zvonturile despre relația dintre el și soția sa Grațiela.

Grațiela Duban participă în această perioadă la Survivor România. La filmările desfășurate în Republica Dominicană, Grațiela s-a apropiat foarte mult de baschetbalistul Ghiță Balmus, imagini care au stârnit curiozitatea telespectatorilor.

Însă Andrei Duban nu a răspuns provocărilor și nici imaginilor provocatoare de pe insulă, ci a continuat să își susțină soția. El a spus că nu e nimic în neregulă cu atitudinea ei din cadrul emisiunii, ba mai mult, distribuie imagini prin care o încurajează să rămână cât mai mult în competiție!

Pilda publicată de Andrei Duban sună în felul următor:
„A fost odată un samurai înțelept. El avea un grup de elevi pe care îi învăța înțelepciunea luptei. Într-o zi, în timpul lecțiilor, de el s-a apropiat un războinic cunoscut datorită cruzimei și aroganței sale. Tactica lui îndrăgită era metoda provocării: el jignea oponentul, acela se înfuria, accepta provocarea, dar condus de furie făcea o greșeală după alta și pierdea lupta.

Același lucru s-a întâmplat și în acel moment: războinicul a spus câteva insulte și urmărea reacția înțeleptului. Dar el a continuat să-și vadă de ocupația lui.

Războinicul a mai repetat de câteva ori insultele. Văzând că samuraiul nu răspunde, a plecat frustrat.

Elevii au urmărit cu atenție și interes cele întâmplate. Iar unul dintre ei l-a întrebat pe samurai:

– Maestre, de ce ai tolerat atacurile? Ar fi trebuit să-l chemi la luptă.

Înțeleptul i-a răspuns pe un ton calm:

– Atunci când cineva îți aduce un cadou, iar tu nu-l accepți, cui rămâne darul?

– Celui care a vrut să mi-l dăruiască, a răspuns elevul.

– Același lucru este valabil și pentru invidie, ură și insulte.

Atâta vreme cât nu le acorzi atenție, atât timp cât nu le accepți în mintea și în viața ta, ele aparțin celui care le-a spus.