Andrei Baciu, cel care a demisionat luni dimineața din postura de preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), s-a prezentat la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a fi audiat în legătură cu dosarul privind achiziţia de vaccinuri împotriva COVID-19.

Această mișcare vine ca urmare a implicării numelui său în scandalul achizițiilor de vaccinuri, în care figurează fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, Vlad Voiculescu și fostul premier Florin Cîțu, care sunt urmăriți penal pentru abuz în serviciu.

De ce a decis să demisioneze

Andrei Baciu a făcut anunțul demisiei sale într-o postare pe rețeaua de socializare Facebook, marți dimineața. MotivEl a motivate această decizie spunând că numele său a apărut în dosarul controversat al achizițiilor de vaccinuri anti-Covid, la care procurorii DNA cercetează în prezent cazurile lui Ioana Mihăilă, Vlad Voiculescu și Florin Cîțu, acuzați de abuz în serviciu.

Surse din cadrul DNA au dezvăluit că în luna decembrie 2020, România a încheiat un contract cu Comisia Europeană pentru achiziționarea a peste 37,5 milioane de doze de vaccin anti-Covid, estimându-se inițial că vor fi necesare pentru vaccinare aproximativ 10,7 milioane de persoane.

Totuși, situația s-a modificat în final, iar țara noastră a comandat și a plătit mai mult de 90 de milioane de doze de vaccin, ceea ce ridică semne de întrebare privind derularea și transparența acestor achiziții.

Andrei Baciu a demisionat din funcția de șef al CNAS! El a fost audiat de DNA în dosarul achiziției de vaccinuri

Andrei Baciu, anchetat de DNA

Potrivit anchetatorilor DNA, cei direct responsabili de aceste achiziții considerate inutile sunt Florin Cîțu, fostul prim-ministru, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, foștii miniștri ai Sănătății, alături de Andrei Baciu, care la acea vreme era secretar de stat în Ministerul Sănătății și ulterior a obținut atribuții de ministru după ce Florin Cîțu l-a demis pe Vlad Voiculescu.

Cu toate acestea, după ce a fost  chemat la DNA pentru interogatoriu, Andrei Baciu a declarat jurnaliștilor că nu are alte informații sau dezvăluiri de făcut decât cele pe care le-a comunicat deja luni dimineață. El a subliniat că demisia sa este un gest de onoare, reflectând normalitatea și corectitudinea pe care le-a considerat potrivite în această situație delicată.