Trei anchete, două în Franța și una în Elveția, sunt în curs de desfășurare împotriva lui Mario Brero, șeful agenției de spionaj elvețiene ALP Services, și a agenției sale, acuzați de spionarea unor personalități europene în beneficiul Emiratelor Arabe Unite. Acest caz a fost adus în atenția publică după publicații ale site-ului francez de investigație Mediapart, care îl acuză pe Brero și firma sa că au trimis informații unui agent EAU și au difuzat informații defăimătoare despre Qatar și mișcări asociate cu „Frăția Musulmană”, considerată organizație teroristă de EAU și alte state din regiune.

Conform Mediapart, între 2017 și 2020, agenția ar fi furnizat serviciilor de informații din Abu Dhabi numele a 1.000 de europeni și 400 de organizații presupus conectate la Frăția Musulmană, inclusiv peste 200 de persoane și 120 de organizații din Franța, încadrându-i adesea greșit ca islamiști. Pe această listă s-ar fi aflat figuri precum fostul candidat socialist la prezidențiale Benoît Hamon și viceprimarul Marsiliei, Samia Ghali, printre alții.

Rokhaya Diallo, o cunoscută activistă antirasistă și alții menționați, au depus plângeri, provocând lansarea unei anchete preliminare de către Parchetul de la Paris. Mediapart și unul dintre jurnaliștii săi, care ar fi fost ținta supravegherii ilegale, au depus, de asemenea, o plângere, solicitând o investigație asupra filajului considerat ilegitim. Agenția a oferit procurorilor un document intern care listează francezii vizați, afirmând disponibilitatea de a colabora cu justiția.

În Elveția, Ministerul Public duce o anchetă similară începând din decembrie. Implicările includ diverse administrații și reclamații de la personalități publice, oferind cazului o dimensiune internațională.