Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a dezvăluit că până în prezent nu au fost identificate probe care să indice o culpă medicală în cazul deceselor suspecte de la Spitalul „Sf. Pantelimon” din București, în timp ce mai multe anchete sunt în curs de desfășurare. Confirmând datele inițiale despre 17 decese în loc de 19, și elucidând confuzia privind reclamația inițială, Rafila a subliniat importanța investigațiilor desfășurate atât de autoritățile judiciare, cât și de echipa de control intern a spitalului și Colegiul Medicilor.

Rafila a explicat că ancheta penală este condusă de Parchetul de pe lângă Tribunalul București și a accentuat că nu trebuie influențată desfășurarea anchetelor. În contextul unui număr mărit de decese într-un interval scurt de timp, ministrul a menționat eforturile de a compara rata de mortalitate cu alte spitale și a insistat pe importanța încrederii pacienților în sistemul sanitar. Rafila a negat de asemenea speculațiile privind administrarea necorespunzătoare a medicamentelor pentru a elibera paturile de la Terapie Intensivă (ATI).

Dezvăluind că plângerea inițială a fost făcută de asistenta șefă a spitalului, ministrul a subliniat necesitatea verificării surselor și credibilității informațiilor. În pofida desfășurării procedurilor judiciare, Rafila a menționat că este posibilă exhumarea corpurilor, dar a punctat că aceasta este o decizie a procuraturii. În încheiere, a fost reiterată angajamentul Ministerului Sănătății și al premierului Marcel Ciolacu de a asigura transparența și de a restabili și menține încrederea publicului în sistemul de sănătate.