Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat o vizită la Spitalul Sfântul Pantelimon din București, în urma declanșării a patru anchete ample privind moartea suspectă a 17 pacienți de la unitatea de Terapie Intensivă. O asistentă a spitalului a ridicat suspiciuni despre dozele de tratament administrate, care ar fi fost de până la zece ori mai mici decât necesarul. Managerul unității a fost alertat despre aceste probleme printr-o sesizare scrisă din partea directoarei de îngrijiri.

„Abia acum a început această investigație, lăsați-ne să ne facem treaba. Vreți niște rezultate credibile, nu care să fie discutabile. Și noi vrem același lucru. Lucrăm cât putem de repede, nu vreau să ne facem angajamente, prefer să vă dau informații”, a declarat Rafila. Ministrul a subliniat importanța aprofundării anchetei și a comparării statisticilor de decese cu alte spitale de urgență pentru a identifica eventuale nereguli.

În cadrul vizitei, Rafila, însoțit de președinta Colegiului Medicilor din București, va studia modul în care este asigurată calitatea actului medical în secția de Terapie Intensivă și va evalua dacă există factori care ar putea influența negativ prestigiul profesional și siguranța pacienților. „Avem o responsabilitate, prima, pentru pacienți… Și cea de-a doua, care este la fel de importantă, este legată de prestigiul profesional și de siguranța exercitării profesiei de către medici”, a explicat Rafila, accentuând necesitatea încrederii reciproce între medici și pacienți pentru asigurarea unor servicii medicale de calitate.