Două persoane, soț și soție, din localitatea Valea lui Mihai, sunt acuzate că au exploatat prin muncă un bărbat fără adăpost, care are probleme psihice, supunându-l, totodată, la violențe fizice repetate și tratamente degradante.

Potrivit unor comunicate transmise, vineri, de DIICOT și IGPR, anchetatorii au efectuat două percheziții domiciliare în localitatea Valea lui Mihai pentru documentarea activității infracționale a două persoane, soț și soție, de 64 și 68 de ani, cercetate pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de persoane în modalitatea exploatării prin muncă.

„Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că, în perioada 2011 – prezent, cei doi ar fi racolat un bărbat, de 43 de ani, fără adăpost, cu o situație materială precară, cu probleme psihice cunoscute și, profitând de situația sa de vulnerabilitate, l-ar fi cazat în condiții improprii, la ferma de animale pe care aceștia o dețin în proximitatea localității Valea lui Mihai, unde l-ar fi exploatat prin muncă zilnică, supunându-l la violențe fizice repetate și tratamente degradante”, arată anchetatorii.

De asemenea, cei doi l-ar fi deposedat de actele de identitate, actele medicale, l-ar fi privat de tratamentul necesar afecțiunilor de care suferă și ar fi încasat ajutoarele sale sociale, aspecte ce au contribuit la vulnerabilitatea sa, creând condițiile ideale exploatării.

În urma perchezițiilor domiciliare, au fost descoperite și ridicate diferite înscrisuri, actul de identitate al bărbatului de 43 de ani, două dispozitive mobile de stocare a datelor informatice, precum și 8.800 de euro.

În prezent persoana vătămată beneficiază de sprijinul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane.

În acest caz a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Bihor cu propunerea de arestare la domiciliu a celor doi inculpați.

Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane.