Reclamă

Medicina preventiva devine esențială odată cu atingerea vârstei de 40 de ani, chiar dacă vă simțiți în plină formă. Și asta din cauză că unele boli, precum cele de inimă, accidentul vascular cerebral, diabetul, bolile de rinichi și cancerul pot apărea fără simptome în stadiile incipiente. Analizele medicale regulate sunt menite să identifice la timp aceste afecțiuni, prevenind astfel evoluția lor nedorită.

Unul dintre factorii de risc ce pot contribui la apariţia bolilor menționate este vârsta, din acest motiv, este indicat ca odată ce ați atins 40 de ani, să vă verificați tensiunea arterială în mod regulat. De asemenea, nivelul de zahăr din sânge și nivelul de colesterol trebuie monitorizate, pentru că acestea pot fi ridicate fără a avea simptome. Pentru acestea, testele simple de sânge pot fi suficiente.

În cazul în care aveți diabet zaharat, boli de inima, probleme cu rinichii sau anumite alte afecțiuni, e posibil să fie nevoie să vă verificați mai des tensiunea arterială, cel puțin o dată pe an. Dacă aveți peste 40 de ani, colesterolul trebuie controlat la fiecare 5 ani, în special dacă există factori de risc pentru bolile coronariene.

Nici schimbările în stilul de viață nu trebuie ignorate. Creșterea în greutate sau modificările dietei sunt semnale pentru care ar trebui să vă repetați testele mai devreme decât este necesar. În plus, înălțimea, greutatea și indicele de masă corporală (IMC) ar trebui verificate la fiecare vizită medicală.

În funcție de situația fiecăruia în parte, medicul poate solicita efectuarea unei electrocardiograme pentru a verifica starea inimii și a unor teste de sânge pentru a depista bolile tiroidiene, problemele hepatice sau anemia.

Pentru femeile cu vârsta peste 40 de ani, este recomandată efectuarea unei mamografii la fiecare 1 până la 2 ani, iar pentru cele cu istoric familial ar fi bine să ia în considerare mamografiile anuale.

Testul Papanicolau sau testul HPV, efectuate la intervalul recomandat de medic, pot ajuta la depistarea precoce a cancerului de col uterin. De asemenea, dacă există antecedente familiale puternice de cancer de colon sau polipi, este posibil să fie necesară efectuarea unei colonoscopii mai frecvent.

Pentru bărbați, este recomandată examinarea fizică anuală pentru depistarea cancerului testicular. Medicul poate recomanda, de asemenea, teste pentru cancerul de piele, cancerul oral, bolile cu transmitere sexuală și abuzul de alcool, în funcție de factorii de risc.

Pe lângă acestea, este important să nu consumați mai mult de 10 băuturi alcoolice pe săptămână și nu mai mult de 4 băuturi standard într-o zi. Dacă aveți o afecțiune care se poate agrava cu alcoolul, medicul vă poate recomanda să renunțați la băutură.

În concluzie, analizele medicale regulate sunt deosebit de importante după vârsta de 40 de ani, pentru că majoritatea bolilor necesită un stadiu avansat pentru ca simptomele să devină vizibile. Pe baza stării dumneavoastră de sănătate, medicul vă va direcționa spre cele mai potrivite teste și vă va indica cu ce frecvență acestea ar trebui să fie efectuate. În acest fel, veți putea să vă mențineți o stare bună de sănătate pe tot parcursul vieții.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro