ANAF a pus ochii pe românii cu bani! Cine este vizat de controalele Fiscului.

Atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) va fi îndreptată acum către românii cu averi generoase, conform unui proiect de ordin pus în dezbatere publică.

Această schimbare survine după ce Fiscul a vizat în trecut profesorii care ofereau meditații, vânzătorii de produse online și alte categorii de persoane care nu se încadrau în categoria milionarilor în euro. ANAF dorește să redefinească conceptul de avere mare pentru un român.

Necorelarea veniturilor declarate cu cele realizate

Încă din vara trecută, șeful ANAF, Lucian Heiuș, s-a arătat scandalizat de discrepanțele dintre veniturile declarate și cele efectiv realizate de către anumite persoane cu “bani mulți”. Acesta a dezvăluit că aproximativ 561.000 de persoane se încadrează în această categorie, iar diferența totală între veniturile estimate de ANAF și cele declarate și impozitate ajunge la suma de 20 de miliarde de euro.

Noi măsuri de control pentru românii cu averi uriașe

Potrivit noului proiect de ordin, ANAF va avea posibilitatea să controleze persoanele cu averi imense. Vor fi supuse atenției persoanele fizice rezidente fiscal în România, indiferent de naționalitate, care dețin atât o avere în țară, cât și în străinătate, estimată la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro (echivalentul în lei).

Estimarea valorii averii se va baza pe date și informații deținute sau obținute de către ANAF conform dispozițiilor Codului de Procedură Fiscală privind bunurile mobile și imobile deținute, precum și activele financiare.

ANAF va notifica persoanele fizice că fac parte din categoria celor cu avere mare, conform proiectului de act normativ. Grupul de persoane fizice cu avere mare va fi actualizat la fiecare 3 ani.

Prin această acțiune, ANAF urmărește crearea premiselor legislative și organizatorice necesare implementării unui program de asigurare a conformității fiscale pentru persoanele fizice cu avere mare, precum și utilizarea unor metode indirecte de control, în concordanță cu tendințele globale în domeniul fiscalității.

Măsuri fiscale alternative și responsabilități ale ANAF

În vederea asigurării conformității fiscale voluntare a persoanelor fizice, ANAF poate aplica măsuri fiscale alternative pentru a crește conformitatea fiscală voluntară, pe baza riscurilor identificate. De asemenea, ANAF poate selecta, pe baza analizei de risc, persoanele fizice care prezintă un risc de neconformare în ceea ce privește declararea veniturilor impozabile, în vederea efectuării de verificări ale situației fiscale personale și verificări documentare, conform legii.

Mai sunt doar câteva zile până când românii trebuie să depună declarația unică. ANAF a anunțat amenzi colosale
arhivă presă

Măsuri fiscale alternative constau în ghidarea persoanelor fizice cu avere mare în scopul facilitării conformității fiscale voluntare și desfășurarea unor programe de notificare a acestora cu privire la problemele de neconformitate identificate. Direcția generală control venituri persoane fizice va fi responsabilă de aceste acțiuni, potrivit actului normativ propus.

Tot anul trecut, Lucian Heiuș declara că nimeni nu mai crede în ziua de azi că diferențele între veniturile mari declarate și cele realizate au fost făcute doar cărând blugi cu Dacia, din Turcia, în 1990 sau a găsit o găleată de aur când săpa în grădină.

Aceasta face referire la discrepanțele semnificative între veniturile estimate și cele declarate de anumite persoane cu averi mari.

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.