Reclamă

ANAF a intrat în parcursul spre digitalizare abia acum. O spune președintele PSD, Marcel Ciolacu. Conform acestuia, ANAF nu este singura instituție de stat care parcurge în prezent acest proces. Ministerul de Finanțe, dar și Vama au fost incluse în procedura de digitalizare.

Ce schimbări aduce procesul de digitalizare a ANAF

Agenția Națională de Administrare Fiscală a fost supusă deja primilor pași spre digitalizare. În același sens și Ministerul de Finanțe precum și Vama vor avea pachete de proceduri în acest sens. Marcel Ciolacu a confirmat această trecere ale celor trei structuri de stat.  Conform acestuia, de 32 de ani, statul român era dator să caute soluții pentru a ajunge la modernizarea digitală. Mai mult, președintele PSD susține că România este ultima țară din Uniunea Europeană care nu a reușit să facă trecerea până acum.

În acest moment, în sfârşit, după 32 de ani, ANAF, Ministerul de Finanţe şi Vama au intrat într-un proces de digitalizare. Este primul pas pe care trebuia să îl facă statul, nu companiile. Statul era dator de 32 de ani cu acest lucru, cred că suntem ultima ţară europeană care nu a făcut acest lucru. De ce? Am părerile mele. Putea să fie oricine ministru al Finanţelor, dacă nu intervii direct şi determinat, sistemul nu te lasă să faci acest lucru. ” a explicat Marcel Ciolacu.

Președintele PSD a dat toate asigurările că această trecere la digitalizare va avea loc în orice circumstanțe. De altfel, oficialul a menționat că vor exista în mod clar piedici în acest sens însă ținta este una în linie dreaptă.

Oamenii care s-au obişnuit 32 de ani să nu existe o digitalizare la ANAF vor pune toate piedicile ca să nu se întâmple acest lucru. Este depăşit acest moment. Putem declara şi Ministerul Finanţelor de siguranţă naţională  şi tot se va face, fiindcă a venit momentul ca statul să îşi plătească restanţele„, a mai adăugat oficialul.

Digitalizarea are unul dintre scopuri îmbunătățirea relației dintre stat și contribuabili. De altfel, procesul ar urma să faciliteze simplificarea mecanismului plăților. Ciolacu a precizat că impozitul plătit de multinaționale va fi pus din nou pe tapet la masa discuțiilor abia după ce procedura de digitalizare va fi încheiată.
Conform PNRR, digitalizarea sau reforma ANAF era prevăzută cu o dată de încheiere între 2025-2026. La începutul acestui an, reprezentanții Agenției Fiscale de Administrare a Plăților declarau că se încearcă grăbirea procedurilor. Mai exact, scăderea timpului de implementare chiar cu un an.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro