În localitatea Amzacea din județul Constanța, inundațiile au măturat 60 de gospodării, iar autoritățile încă evaluează pagubele. Oamenii rămași fără case și-au exprimat nemulțumirea față de reacția tardivă a autorităților, acuzând o intervenție slab coordonată. Locuitorii revoltați s-au adunat la primărie, solicitând explicații și ajutor mai prompt.
Unul dintre sinistrați a declarat: „Dormim la cumnatul nostru și eu am venit dimineață să încercăm să rupem tapetul. M-am pus cu piciorul și când am pus piciorul, deja au căzut scândurile jos. Uitați-le, că nu le-am ridicat. Deci nu vreau multe, decât să-mi facă casa cât de cât și ceva pe jos să pun, că tot parchetul s-a umflat și mergea frigiderul. Uitați, mașina de spălat cum am luat-o din apă. Încep copiii școala, toate hăinuțele pluteau în apă, tot. Eu m-am chinuit mult să am această căsuță. N-avem nimic, nu ne-a mai rămas nimic!”
Până acum, 160 de persoane au fost nevoite să plece din locuințele lor afectate de ape. Viorica Huțu, asistent social, a precizat: „Noi avem cam 60, așa, estimate. N-am trecut niciodată printr-o situație de acest gen. E ceva și pentru noi… Ne-a luat și pe noi prin surprindere.”
Locuitorii nemulțumiți au împărtășit și alte mărturii, arătând că „Două zile nimeni nu ne-a băgat în…” și că „Funcționarii au dormit în hainele statului, prefectul doarme în hainele statului. Deci a zis că a făcut, face demersuri și face demersuri în continuare. Ce va rămâne de făcut… Adică, nu se știe! Sunt două persoane care au asigurare, dar restul s-o ia de la zero. Dar cu ce s-o ia?”
În urma furiei oamenilor, autoritățile au început să se mobilizeze, distribuind baxuri de apă și promițând ajutoare suplimentare. „Hai să iei și matale un bax de apă. Asta e de băut. O să vină și apa, doar cu aia spălați vasele, da? Asta-i pentru băut și faceți mâncare. O să vă mai aducem!” le-au spus reprezentanții autorităților locuitorilor afectați.
Primarul comunei Amzacea, Romică Stan, a declarat că „din astea 60, cred că mai mult de jumătate nu mai pot fi locuite, pentru că apa a avut oricum în tavan, sunt case vechi, din chirpici, mulți sunt pensionari, nu au posibilități să-și mai refacă casa sub nicio formă. Am pregătit la cămin o masă caldă pentru persoanele care sunt aici, dar au refuzat, au zis că mai bine să le dăm câte o sticlă de ulei, zahăr.”
Evaluarea pagubelor continuă, și o comisie de la Prefectură urmează să decidă asupra măsurilor de sprijin. Autoritățile au menționat că numărul caselor modulare va fi suplimentat, dacă va fi necesar, pentru a garanta că nicio persoană nu rămâne fără adăpost.