Amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului Militar al NATO, a subliniat importanța arsenalului nuclear al Rusiei în descurajarea unei implicări directe a forțelor occidentale într-un conflict cu Moscova. Declarația a fost făcută în cadrul unui summit al apărării organizat în Republica Cehă pe 10 noiembrie. „Sunt absolut sigur că dacă rușii nu ar fi avut arme nucleare, am fi fost în Ucraina și i-am fi dat afară”, a afirmat Bauer, citat de MilitaryWatchMagazine.
Posibilitatea unei escaladări nucleare a fost discutată constant de oficialii ruși, mai ales în contextul substituirii forțelor convenționale ruse după dezintegrarea Uniunii Sovietice. În ciuda provocărilor, forțele ruse rămân puternice în fața blocului occidental, iar expansiunea militară semnificativă a Rusiei comparativ cu contracția forțelor occidentale a dus la întrebări asupra superiorității convenționale a NATO.
Recent, au existat presiuni internaționale, în special din partea Marii Britanii și Franței, pentru escaladarea operațiunilor în Ucraina. Președintele francez Emmanuel Macron a menționat posibilitatea unor desfășurări extinse de forțe terestre pentru a stopa avansul Rusiei. De asemenea, mai mulți lideri europeni, inclusiv reprezentanți din Estonia, Polonia, Lituania și Finlanda, au susținut luarea în considerare a unor astfel de opțiuni. Cu toate acestea, administrația americană s-a opus unor desfășurări majore, iar viitorul politic e incert, mai ales după o eventuală revenire a administrației Trump.
Pe fondul conflictului, contribuția occidentală la efortul de război în Ucraina nu a fost neglijabilă. Personalul militar britanic și american a fost activ în mai multe operațiuni, iar militari din organizații private americane au fost confirmați că sprijină forțele ucrainene. Totuși, amiralul Bauer a subliniat că forțele nucleare ruse au jucat un rol esențial în împiedicarea unei escaladări războinice directe, deși participarea Occidentului la conflict a fost considerabilă.
Robert Peter Bauer, născut pe 11 noiembrie 1962, este un ofițer olandez care și-a asumă rolul de președinte al Comitetului Militar al NATO din iunie 2021. Anterior, a avut funcții înalte în cadrul apărării olandeze și a participat la operațiuni antiteroriste și antipiraterie.