Reclamă

Un sondaj recent din Statele Unite relevă că unul din doi americani se declară pregătiți pentru un dezastru, iar peste 20 de milioane de cetățeni sunt direct implicați în fenomenul de ‘prepping’. Acesta este un concept ce presupune menținerea unei stări constante de vigilență și pregătire pentru scenarii extreme, precum Apocalipsa sau dezastre naturale, care ar putea duce la prăbușirea societății. Rezultatele sondajului au fost publicate într-o analiză extinsă din publicația Psyche, preluată de The Guardian.

Chris Turpin, CEO al târgului Prepared Expo din Farmington, Utah, a declarat: „Pregătirile te ajută să nu ajungi în situația în care să-ți mănânci vecinul.” Târgul este un punct de întâlnire pentru cei implicați în „prepping”, oferind ocazia de a-și completa seturile de provizii și de a face schimb de informații.

Mulți dintre acești ‘prepper’-i își fac cumpărăturile la magazine de tip Costco, unde găsesc rații speciale de mâncare, ascunse în rafturi printre alte produse. Fiecare dintre ei deține cel puțin un seif cu arme, provizii de mâncare neperisabilă, camere de supraveghere, iar membrii familiei dispun de filtre de apă, toate în timp ce sunt atent la evoluțiile instabilității economice sau la eventualele crize ce pot surveni.

Studiul realizat de Agenția Federală pentru Managementul Dezastrelor (FEMA) arată că 51% dintre americani spun că sunt pregătiți pentru dezastre. Totuși, obiceiul pregătirii pentru astfel de situații nu este nou, fiind adânc înrădăcinat în cultura americană încă dinaintea epocii industriale, când coloniștii din Vestul Sălbatic trebuiau să supraviețuiască în condiții dificile fără sprijin logistic sau comercial.

Cultura ‘prepping’-ului a cunoscut o creștere semnificativă în timpul Războiului Rece, când frica de un război nuclear a condus la construirea de buncăre antiatomice, o practică ce a revenit în actualitate recent.

Campaniile guvernului, inclusiv cele mai neconvenționale, cum ar fi pretextul Apocalipsei Zombi pentru a educa populația în pregătirea pentru dezastre, subliniază că pregătirea este esențială. Mesajele oficiale, precum cele ale Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), încurajează americanii să aibă kituri de supraviețuire și un plan de urgență, fie că e vorba de uragane, cutremure sau pandemii.

Pregătirea include asigurarea de apă potabilă, rezerve de hrană, medicamente și alte articole esențiale, având ca obiectiv principal posibilitatea de auto-susținere în absența sprijinului statal. Acesta nu este un semn de alarmism, ci un aspect rațional al unei cetățean responsabile și pregătite.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro