Reclamă

Românii care locuiesc la casă au de respectat o serie de legi. Încălcarea lor le poate aduce amenzi aspre. Puțini sunt însă cei care le cunosc, astfel, de cele mai multe ori acestea ajung să fie nerespectate în necunoștință de cauză. Una dintre aceste norme vizează plantarea pomilor în propria curte.

Ce e interzis să faci dacă locuiești la casă

Dacă vrei să plantezi pomi în propria curte este extrem de important să ai în vedere legislația referitoare la distanța minimă la care aceștia trebuie să se afle față de gardul vecinilor.

Codul Civil reglementează în detaliu aceste aspecte. În acest sens, este impusă respectarea cu strictețe a regulilor pentru a nu îngrădi perimetrul vecinilor.

Potrivit articolului 613, aliniatul 1 din Codul Civil,  pomii trebuie să fie plantați la o distanță de cel puțin 2 metri față de gardul vecinilor.  Regula se aplică și în cazul în care nu există un gard care să delimiteze proprietățile. În acest sens se ia în considerare linia de hotar.

Măsurarea distanței legale se face de la inima arborelui, adică de la punctul central al pomului până la linia de delimitare a proprietății.

Este important ca distanța să fie respectată în scopul protejării integrității gardului vecinilor. De asemenea și pentru a nu împiedica accesul la proprietatea acestora.

În situația în care distanța legală nu este respectată, vecinii au dreptul să solicite tăierea pomilor. Este important de menționat că toate costurile asociate cu aceste acțiuni vor fi suportate de către proprietarul care a plantat arborele respectiv.

Puțini români știu că  vecinii au dreptul să taie crengile sau să păstreze fructele căzute pe terenul lor. Asta doar în cazul în care ramurile sau rădăcinile pomilor se extind în proprietatea lor.

Articolul 613 din Codul Civil 

„(1) În lipsa unor dispoziții cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiți la o distanță de cel puțin 2 metri de linia de hotar, cu excepția acelora mai mici de 2 metri, a plantațiilor și a gardurilor vii.

(2) În caz de nerespectare a distanței, proprietarul vecin este îndreptățit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălțimea cuvenită, a arborilor, plantațiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro