Reclamă

De la începutul anului 2023, Codul Rutier de la noi din țară a suferit mai multe modificări. Din cauza faptului că România se află pe primul loc în topul celor mai multe decese provocate în accidente rutiere grave, autoritățile vor să schimbe această situație. În acest context, au fost luate mai multe decizii importante, pe care toți șoferii ar trebui să le știe.

Greșeli aparent „mici” pot atrage acum amenzi mari. Modificările din Codul Rutier pot avea un impact semnificativ asupra bugetului șoferilor. Conducătorii auto pot fi sancționați cu amenzi consistente dacă fac anumite greșeli în trafic sau dacă autovehiculele lor prezintă diverse probleme.

Codul Rutier, modificat radical

Un exemplu concret este situația în care sistemul de iluminare al mașinii pe care o conduci nu funcționează corect. În acest caz, riști să primești o amendă considerabilă de peste 1.000 de lei. Această penalizare poate fi aplicată dacă becurile nu funcționează corespunzător, sunt arse sau nu sunt omologate în conformitate cu legea. Conform noilor prevederi ale Codului Rutier, polițiștii te pot sancționa cu o amendă cuprinsă între 870 și 1.160 de lei.

Amenzi uriașe pentru toți șoferii din România! Codul Rutier a fost modificat: Greșeala banală care va fi pedepsită aspru

Este esențial să verifici mașina înainte de a te urca la volan. Nu uita să te asiguri că sistemul de iluminare al autoturismului funcționează corect, dacă nu vrei să primești sancțiuni. Aceste măsuri sunt necesare nu numai pentru a evita amenzi, ci și pentru că defecțiunile legate de iluminare pot constitui un pericol în trafic. Acestea sunt periculoase atât pentru tine, cât și pentru ceilalți șoferi.

Cum trebuie să procedeze orice șofer

Pentru a evita problemele, asigură-te că toate elementele de iluminare și semnalizare ale mașinii sunt în stare bună de funcționare. Dacă un autoturism circulă noaptea fără faruri, lămpi de semnalizare sau dispozitive de iluminare și semnalizare luminoase ori mijloace fluorescent-reflectorizante prevăzute de normele tehnice, certificatul de înmatriculare poate fi reținut, conform articolelor 101 și 112 din Codul rutier.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro