Reclamă
Reclamă

În România se pregătește un nou sistem de monitorizare pentru transportul rutier de mărfuri, care va implica amenzi de până la 50.000 de lei pentru șoferi. 

Acest sistem, numit e-Sigiliu, are ca scop principal prevenirea evaziunii fiscale și asigurarea trasabilității transporturilor rutiere de bunuri.

Ce presupune sistemul e-Sigiliu

Sistemul e-Sigiliu este similar cu sistemul e-Transport, dar cu unele diferențe semnificative. e-Sigiliu va monitoriza deplasarea bunurilor pe căile rutiere și va identifica posibilele puncte în care acestea ar putea fi vândute în mod ilegal în țară.

De exemplu, unele bunuri care ar trebui să tranziteze doar România pot fi oprite și vândute pe traseu, fără a fi înregistrate fiscal. 

Reclamă

În schimb, e-Transport se concentrează doar pe transporturile de bunuri considerate riscante din punct de vedere fiscal, iar responsabilitatea cade de obicei asupra furnizorului sau clientului. Cu noul sistem e-Sigiliu, responsabilitatea va fi în întregime a șoferilor transportatorilor.

Cine se va ocupa de implementarea noului sistem

Implementarea sistemului e-Sigiliu va fi realizată de Agenția Națională de Administrare Fiscală și de Autoritatea Vamală Română, care vor utiliza dispozitive electronice și o aplicație informatică pentru a monitoriza transporturile rutiere

Atenție, un nou indicator rutier în Europa. Ce înseamnă rombul alb pe fond albastru

Nu se specifică în mod explicit dacă anumite produse sunt vizate, dar se pare că orice fel de produs poate fi monitorizat dacă există riscuri de evaziune fiscală.

Procedura de aplicare a sigiliilor inteligente și de monitorizare a transporturilor rutiere va fi stabilită prin ordin comun între cele două instituții și va fi bazată pe o analiză de risc. În cazul în care șoferii nu asigură integritatea sigiliilor, aceștia vor risca amenzi cuprinse între 20.000 și 50.000 de lei.

Noul sistem e-Sigiliu, care va fi introdus în România, are scopul de a preveni evaziunea fiscală și de a asigura trasabilitatea transporturilor rutiere de bunuri.

Prin monitorizarea deplasării bunurilor și identificarea punctelor de risc, autoritățile vor putea lua măsuri pentru a combate vânzarea ilegală a mărfurilor în țară.

Șoferii transportatorilor vor fi responsabili de integritatea sigiliilor, iar nerespectarea acestui aspect poate atrage amenzi drastice.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro