Atunci când vor să se relaxeze, mulți români merg în diferite locații alături de prieteni, unde, de cele mai multe ori, se lasă și cu câte un grătar.

Ei bine, aceștia trebuie să fie foarte atenți, pentru că pot primi amenzi uriașe.

După minivacanța de 1 mai, românii se pregătesc pentru o altă perioadă de relaxare – Rusalii. Mulți vor profita de această ocazie pentru a se relaxa în aer liber, asta dacă vremea le va permite, evident. Mulți români preferă să facă grătare alături de prieteni și de familie. Aceștia trebuie să fie foarte atenți în ceea ce privește locul pe care îl aleg pentru a face grătar.

Amenzi uriașe pentru românii care nu respectă această lege

Legea nr. 54/2012 stabilește regulile privind organizarea picnicurilor și grătarelor în aer liber. Conform acesteia, grătarele pot fi organizate doar în zone special amenajate. Cei care nu respectă această regulă riscă amenzi de până la 5.000 de lei.

Potrivit legii, picnicul reprezintă orice activitate recreativă desfășurată în spații publice sau private, de una sau mai multe persoane, care presupune consumul de băuturi și alimente, precum și aprinderea focului, în funcție de caz.

Amenzi uriașe pentru românii care nu respectă această regulă! Cine sunt cei care vor scoate 5.000 de lei din buzunar
pixabay

Amatorii de grătare care nu respectă această lege și pregătesc grătare în locuri neautorizate pot primi amenzi de până la 5.000 de lei din partea poliției, jandarmeriei și altor autorități.

Unde ai voie să faci grătar în România

Legea stabilește două zone în care se poate organiza un picnic:

  • Zone indicate pentru activitățile de picnic, unde sunt permise activități de picnic, dar nu și aprinderea focului.
  • Zone special amenajate pentru activitățile de picnic, dotate cu utilități și facilități pentru desfășurarea activităților și în care aprinderea focului este permisă.

Zonele indicate pentru activitățile de picnic se regăsesc în planurile de zonificare ale parcurilor din localități, precum și în zonele limitrofe pădurilor situate în intravilan.

Pe de altă parte, zonele special amenajate pentru picnic sunt zonele care aparțin domeniului public sau privat al statului și/sau al primăriilor și sunt dotate cu utilități și facilități pentru desfășurarea activităților, inclusiv zone în care este permisă aprinderea focului.

Amendă de până la 5.000 de lei

Grătarul poate fi organizat doar în zonele special amenajate pentru picnic, marcate și dotate corespunzător. Focul poate fi făcut numai în aceste zone și trebuie supravegheat în permanență. Nerespectarea acestor reguli poate duce la amenzi între 2.000 și 5.000 de lei.

Amatorii de grătare trebuie să știe că au obligația de a arunca deșeurile de ambalaje în containerele inscripționate corespunzător categoriei de deșeuri. În caz contrar, riscă amenzi de până la 500 de lei.

Cei care folosesc focul deschis și aruncă țigări, chibrituri sau alte obiecte aprinse în locuri nepermise pot primi amenzi de până la 3.000 de lei.

Amenzile pot fi aplicate de reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu, polițiști, inclusiv cei locali, jandarmi sau reprezentanții autorităților administrației publice locale.