Anunț important pentru românii care stau la bloc. Guvernul a decis ca toți locatarii trebuie să își monteze acest dispozitiv în locuințe. În caz contrar, amenzile urcă până la 1.000 de lei.
Guvernul a decis ca anul 2023 să fie ultimul în care românii scapă de această obligație. În 12 luni de acum înainte, cei care refuză să-și cumpere și să-și monteze acest dispozitiv riscă să plătească scump.
Vizați de această lege sunt românii care stau la bloc și sunt racordați la sistemele centralizate de încălzire. Schimbarea a fost amânată timp de mai bine de un an, iar acum Executivul a decis că ei trebuie neapărat să-și monteze în case acest dispozitiv. Este vorba de repartitoarele pentru calorifere, adică sistemele de contorizare a căldurii primite de fiecare locatar în parte a unui bloc.
Obligaţia de a monta contoare sau repartitoare se aplică doar apartamentelor racordate la reţeaua de termificare. Așa că cei care au ales deja centralele termice pe gaz nu intră în această categorie.
Legea intră în vigoare de la 31 decembrie 2023, iar amenzile pentru cei care refuză sunt destul de mari.
Acestea variază în funcție de tipul de imobil pe care îl deții. Asociația Energia Inteligentă a transmis că românii care nu vor să-și monteze repartitoare pe calorifere vor fi sancționați în felul următor:
Garsonieră: 70 lei – 100 lei
Apartament 2 camere: 280 lei – 400 lei
Apartament 4 camere: amenzi mai mari de 500 lei
Cât costă un repartitor de căldură și cum trebuie montat
Cei care sunt vizați de această lege nu trebuie însă să se sperie! Chiar dacă amenda este mare, poate fi evitată cu costuri minime. Mai exact, costul pentru un repartitor este cuprins între 70 și 100 de lei, în funcție de model. Proprietarii trebuie să știe însă că trebuie montat câte un asemenea aparat pe fiecare calorifer din apartament.
Iar ca să scutească și mai mulți bani, românii ar trebui să fie atenți la ce cumpără. Pe piață sunt disponibile mai multe modele, dintre care unele permit citirea de la distanță. Acestea vor deveni obligatorii din 2027, conform deciziilor luate la nivelul Uniunii Europene. Așa că cel mai bine este să fie montate încă de pe acum.