Creșterea amenzilor pentru șoferii care încalcă legea în România este un subiect de dezbatere intensă în ultima perioadă. Guvernanții propun majorarea punctului de amendă, ceea ce implică creșterea sancțiunilor pentru diferite abateri rutiere.

În acest sens, un proiect în dezbatere pe site-ul Ministerului de Interne prevede ca punctul de amendă să reprezinte 5% din valoarea salariului minim, corespunzător sumei de 165 lei.

Cu toate acestea, s-a luat în considerare inițial ca punctul de amendă să fie de 10% din valoarea salariului minim, dar această propunere nu a fost adoptată.

Amenzi mai mari pentru șoferi din 2024

Mai exact, dacă la momentul actual punctul de amendă este de 145 lei, din ianuarie 2024 acesta va crește la 165 lei. De menționat că valoarea salariului minim presupus a fi de 3.300 lei.

Schimbare radicală în Codul Rutier! Ei sunt șoferii care vor rămâne pe loc fără permis de conducere
Astfel, creșterea punctului de amendă va conduce la majorarea cuantumului sancțiunii, menită să încurajeze respectarea regulilor de circulație și să aducă mai mulți bani la bugetul de stat.

O dată cu majorarea punctului de amendă, se prefigurează și modificări ale amenzilor pentru diferite abateri rutiere.

Astfel, pentru neacordarea de prioritate pietonilor sau cicliștilor, amenda ar putea atinge suma de 825 lei, în creștere față de nivelul actual al sancțiunii.

Depășirea vitezei cu peste 50 km/h reprezintă una dintre cele mai serioase încălcări ale regulilor de circulație. Proiectul în dezbatere prevede că șoferii care sunt prinși depășind această limită de viteză vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 1.485 și 3.300 lei.

În prezent, valoarea amenzii pentru această abatere este de 2.900 lei. Cu toate acestea, este important de menționat că, în cazul în care amenda este plătită în termen de 15 zile, aceasta va fi redusă la jumătate, ceea ce înseamnă aproximativ 742 lei pentru depășirea vitezei cu peste 50 km/h.

Deși se anticipa că aceasta va fi forma finală a proiectului, este posibil ca în timpul dezbaterii să apară modificări.

Cu toate acestea, dacă propunerile guvernanților vor fi adoptate, începând cu 1 ianuarie 2024, șoferii care încalcă regulile de circulație vor fi supuși unor amenzi mai mari, menite să impună respectul pentru normele rutiere și să contribuie la siguranța în trafic.