Reclamă

Trei mari companii producătoare de ciment din România au fost sancționate cu amenzi totalizând 217,966 de milioane de lei, în urma unei investigații realizate de Consiliul Concurenței. Autoritatea a descoperit că aceste firme au înțeles să stabilească prețurile produselor pe care le oferă, în perioada 2017-2018.

Cele trei companii implicate sunt Holcim România SA, Romcim SA și Heidelberg Materials România SA, potrivit comunicatului remis de Consiliul Concurenței. Amenzile acordate echivalează cu aproximativ 44 de milioane de euro.

Holcim România SA a primit cea mai ridicată sancțiune, în cuantum de 90,9 milioane de lei (18,2 milioane euro), urmată de Romcim SA, cu 66,123 milioane de lei (13,3 milioane euro), și Heidelberg Materials România SA, cu 60,942 de milioane de lei (12,2 milioane euro).

Investigația a dezvăluit că, inâlțuri intervalului menționat, cei trei producători au realizat un schimb de informații comerciale sensibile. Informațiile, incluzând prețuri viitoare, discounturi și condiții de plată, au fost diseminate prin intermediul clienților.

Schema folosită presupunea colectarea și centralizarea datelor de către agenții de vânzări zonali, ceea ce le oferea companiilor acces la informații nepublice, utilizate ulterior pentru definirea politicilor comerciale.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a subliniat în comunicat: „Fiecare companie implicată a putut să prevadă, în mod rezonabil, că informațiile despre propriile condiții comerciale vor ajunge la ceilalți producători. Comportamentul a condus la reducerea concurenței, ceea ce a generat majorarea prețurilor cimentului față de țările vecine”.

Consiliul Concurenței a indicat că va continua să supravegheze piața materialelor de construcții, având în vedere importanța strategică a sectorului pentru dezvoltarea economică și socială.

În context, cimentul reprezintă un material esențial, utilizat pe scară largă atât la prepararea betoanelor, cât și ca ingredient principal în diverse materiale de construcții.

Consiliului Concurenței a menționat, de asemenea, că sectorul construcțiilor din România a urmat un trend ascendent în ultimii ani, chiar și în timpul pandemiei Covid-19, perioadă în care lucrările de construcții au crescut cu aproximativ 18% comparativ cu 2019. Creșterea construcțiilor a continuat pe parcursul crizei energetice ulterioare, cu un ritm anual de circa 12-15%, iar anul 2024 ar urma să fie marcat de o stabilizare relativă a sectorului.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro