Platforma Civică „Împreună pentru Centura Verde” a anunțat că proiectul Centura Verde București-Ilfov va fi inclus ca amendamente în noul Cod Silvic, cu sprijinul Ministerului Mediului. Propunerea vine după ce inițiativa a întâmpinat blocaje în procedura legislativă, în ciuda susținerii transpartinice inițiale.

În urmă cu un an, proiectul a fost depus la Parlament și a trecut de Senat, dar a stagnat în ultima comisie din Camera Deputaților. Drept răspuns la acest impas, amendamentele care constituie baza proiectului au fost reintroduse evidentând un nou parcurs legislativ.

Printre prevederile esențiale se numără interdicția tăierilor ilegale în zona Ilfov, cu excepția celor efectuate pentru reconstrucție ecologică și conservarea arborilor remarcabili. Nerespectarea acestor condizioni este sancționată cu închisoare de la 2 la 7 ani. De asemenea, amendamentele promovează accesul nerestricționat în pădurile din zona menționată, pentru recreere.

Inițiativa a fost susținută de deputatele Diana Buzoianu (USR) și Oana Cambera (REPER), având co-autori din toate spectrul politic, inclusiv ministrul actual și fostul ministru al mediului, președintele Senatului, precum și reprezentanți ai PSD, PNL și UDMR.

La baza acestui demers stă convingerea că Centura Verde București-Ilfov este esențială pentru combaterea poluării și protejarea sănătății publice, un punct de vedere împărțit de peste 150 de organizații neguvernamentale, grupuri civice și persoane publice, care susțin proiectul.

Florin Stoican, co-fondator al platformei civice, subliniază urgența adoptării noului Cod Silvic, în contextul PNRR, și potențialul acestuia de a aduce reforme necesare pentru protejarea mediului, chiar dacă reforma sistemică este încă o așteptare. Proiectul Centura Verde este văzut ca un prim pas crucial în acest sens.