Reclamă
Reclamă

Ambasadorul Israelului în România, Reuven Azar, își încheie mandatul, dezvăluind că România a ajutat din culise la eliberarea ostaticilor israelieni din Gaza. Azar a făcut această declarație în cadrul unui eveniment dedicat încheierii misiunii sale la București, fără a putea oferi alte detalii, având în vedere circumstanțele războiului în Gaza.

Israelul se află în prezent în conflict cu gruparea teroristă palestiniană Hamas, care a lansat un atac masiv asupra Israelului pe 7 octombrie 2023, luând câteva sute de ostatici israelieni. „Sunt multe lucruri pe care România le-a făcut şi pe care nu le putem spune, faptul că ne-a ajutat din culise la eliberarea ostaticilor. Vă mulţumesc şi pentru asta,” a afirmat ambasadorul Azar, al cărui următor mandat de ambasador va fi în India.

Reuven Azar a subliniat îndelungata și unica relație dintre România și Israel, care datează de 1.000 de ani. „Un eveniment de rămas-bun este un paradox imens. Este un paradox enorm pentru că ajungi să reflectezi asupra lucrurilor importante de care te-ai ocupat şi dacă acestea sunt atât de importante, atunci de ce pleci? Această situaţie a atins culmea când mi-a spus soţia – suntem împreună de 36 de ani şi în 99 % din timp a avut dreptate, mi-a spus ‘Nu pleca’. Aşa că … de ce plecăm? Plecăm probabil pentru că sunt genul de persoană care nu se poate relaxa, mereu caut o nouă provocare. Dar, sincer, aceşti doi ani în România au fost extraordinari pentru noi, pentru că România şi Statul Israel au o relaţie unică. Este o relaţie de 1.000 de ani, este o legătură între popoare,” a explicat Azar.

Reclamă

Ambasadorul a amintit că peste un milion de israelieni de origine română au marcat istoria ambelor țări în diverse domenii, inclusiv cultură, arhitectură, și economie. „Asta s-a văzut în relaţiile pe care le avem – în sănătate, în economie, în investiţii, în multe domenii,” a spus el.

Reuven Azar a evidenţiat evoluţia proiectelor bilaterale între cele două țări, menţionând importurile de carne din România, fabricile israeliene din domeniul industriei de apărare care funcţionează în România, și planurile de a avea următoarea companie unicorn în România.

De asemenea, ambasadorul a exprimat aprecierea pentru reacţia românilor la atacurile Hamas din 7 octombrie. „Aş vrea să îi mulţumesc premierului Marcel Ciolacu pentru gestul său de a fi primul șef de Guvern care a venit la Ierusalim după atacurile de pe 7 octombrie, alături de miniştrii Angel Tîlvăr şi Luminiţa Odobescu. Ne-aţi mişcat când l-am primit şi pe domnul Alfred Simonis, preşedintele Camerei Deputaţilor, când am văzut publicul român, media română care au relatat ce s-a întâmplat la 7 octombrie,” a spus Reuven Azar.

Urmașul său, Lior Ben Dor, va prelua funcția de ambasador al Israelului în România în luna august.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro