Ambasadorul Australiei în Statele Unite, Kevin Rudd, a șters o serie de mesaje critice la adresa președintelui ales Donald Trump, după ce acesta a câștigat alegerile prezidențiale. Anunțul a fost confirmat de Ministerul de Externe al Australiei, care a explicat că fostul prim-ministru Kevin Rudd a decis să elimine postările de pe platforma de socializare X, în contextul în care acestea l-ar fi descris pe Trump drept un „distrugător” și un „trădător al Occidentului”.
Un oficial al Ministerului Extern a declarat joi în timpul unei audieri parlamentare că scopul ştergerii mesajelor a fost de a „elimina posibilitatea ca astfel de comentarii să fie interpretate greșit”. Totodată, acesta a precizat că „ambasadorul Rudd așteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu președintele Trump și echipa sa pentru a continua să consolideze alianța SUA-Australia”.
În același timp, ministrul de externe al Australiei, Penny Wong, a declarat că este „încrezătoare” că alegerea lui Donald Trump nu va afecta alianța de apărare AUKUS dintre Australia, Marea Britanie și Statele Unite. Cele trei state au format acest pact din septembrie 2021 pentru a-și întări cooperarea militară și a contracara influența Chinei în regiunea Pacificului de Sud. Un element important al acordului prevede echiparea Australie cu o flotă de submarine nucleare până în anul 2040.
Penny Wong a subliniat: „Am mare încredere că AUKUS va continua să fie ceva pe care ambele părți ale Congresului SUA îl susțin”, asigurând că atât Washington, cât și Canberra sunt ferm angajate pentru o regiune Asia-Pacific „stabilă” și „pașnică”.
Premierul australian Anthony Albanese a declarat că l-a felicitat pe Donald Trump pentru realegerea sa, într-o convorbire telefonică, discutând despre relațiile dintre SUA și Australia, de asemenea despre AUKUS, comerț și investiții. „Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună în interesul celor două țări”, a scris Albanese.
În contextul în care unii observatori exprimă îngrijorări cu privire la posibilitatea ca Trump să renunțe sau să modifice pactul în conformitate cu abordarea sa „America în primul rând” în politica externă, China a criticat dur alianța AUKUS, argumentând că livrarea de submarine nucleare către Australia violează regulile de neproliferare nucleară, constituind o amenințare la securitatea Beijingului.