Ambasada Rusiei în Marea Britanie a postat pe Twitter un meme de tip Simpsons despre președintele Ucrainei – cu o caracteristică semnificativă și potențial antisemită.

Ambasada Rusiei în Marea Britanie și-a folosit contul de Twitter pentru a distribui marți o caricatură de tip Simpsons a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în varianta sa de meme modern.

Cu toate acestea, utilizatorii au observat ceva distinct la Zelenski – nasul său disproporționat de mare, care, pentru mulți, semăna cu trocul care aduce aminte de desenele animate antisemite.

„Nu voi mai lansa rachete în Polonia”, scrie Zelensky în desenul animat, făcând referire la popularul serial de animație „The Simpsons”, precum și la incidentul de săptămâna trecută, când o rachetă a lovit un oraș polonez de lângă granița cu Ucraina, ucigând două persoane.

Se pare că racheta care a lovit Polonia săptămâna trecută a fost trasă accidental de apărarea aeriană a Ucrainei – și nu un atac rusesc, așa cum s-a crezut inițial – a declarat șeful NATO.

Atacuri antisemite rusești împotriva președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski

Oficialii ruși l-au numit pe Zelenski și pe regimul său naziști de când Putin a declarat că unul dintre scopurile invaziei Rusiei a fost acela de a „de-nazifica” Ucraina.

Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat a Rusiei (camera inferioară a Adunării Federale) și aliat cunoscut al președintelui rus Vladimir Putin, a cerut luni, într-o postare pe Telegram, ca președintele „nazist” al Ucrainei, Volodimir Zelenski, să fie judecat pentru crime de război.

Zelenski este evreu și descendent al unor supraviețuitori ai Holocaustului.

În luna mai, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a atacat Ucraina și pe președintele acesteia în timpul unui interviu în Italia, afirmând că „faptul că este evreu nu anulează elementele naziste din țara sa. Cred că și Adolf Hitler avea sânge evreiesc”.