Reclamă
Reclamă

Formațiunea populistă de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), care va fi reprezentată de 14 deputați în Parlamentul European după alegeri, intenționează să își înființeze propriul grup parlamentar, numit „Suveraniștii”. Acest grup ar putea include și partidul înființat de Diana Șoșoacă – SOS România, conform publicației austriece Kronen Zeitung.

„Der Spiegel” a raportat sâmbătă despre această mișcare, citând un e-mail trimis administrației parlamentare. Un reprezentant al AfD a solicitat o sală pentru 100 de persoane și catering pentru „reuniunea constitutivă a unui nou grup parlamentar”. AfD a fost exclusă din unul dintre cele două grupuri eurosceptice înainte de alegeri.

Conform relatărilor, noul grup parlamentar se va numi „Suveraniștii” și se va baza pe „Declarația de la Sofia” a partidului bulgar pro-rus Wasraschdane (Renaștere). Printre principalele poziții ale grupului se numără opoziția față de „ideologiile globaliste” și birocrația UE, precum și apelurile la negocieri de pace în războiul din Ucraina.

Reclamă

Potrivit surselor, posibili membri ai acestui nou grup ar fi SOS România, Se Acabó la Fiesta din Spania, NIKH din Grecia, Konfederacja din Polonia, Hnutie Republika din Slovacia și Mi Hazánk Mozgalom (Mișcarea Patriei Noastre) din Ungaria. De asemenea, un deputat european din partea partidului francez Reconquete, anterior membru al Grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), ar putea adera la grupare. Pentru a fi recunoscute oficial, grupurile politice din Parlamentul European necesită cel puțin 23 de membri din cel puțin șapte state membre.

AfD va avea 14 eurodeputați în noul Parlament European, după excluderea candidatului principal, Maximilian Krah, imediat după alegeri. Declarațiile controversate ale acestuia referitoare la fosta organizație paramilitară nazistă „SS” au dus la excluderea partidului din cel de-al doilea grup eurosceptic, Identitate și Democrație (ID), chiar înainte de vot, potrivit FPÖ.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro