O altercație izbucnită vineri în parlamentul taiwanez a atras atenția asupra unor proiecte de lege criticate pentru potențialul lor impact asupra democrației insulei. Parlamentarii s-au implicat în confruntări fizice, construindu-și baricade și stropindu-se cu apă în semn de protest.
Aleșii din Partidul Democrat Progresist (PDP), condus de președintele Lai Ching-te, au ocupat tribuna principală a legislativului de joi seara, ridicând o baricadă din scaune pentru a bloca accesul. Demersul lor a urmărit împiedicarea aprobării unor amendamente susținute de opoziție care ar îngreuna revocarea aleșilor considerați nepotriviți pentru funcțiile lor.
Protestatarii din PDP au adresat acuzații la adresa Kuomintang (KMT) și Partidului Popular taiwanez (PPT), aliați în promovarea acestor măsuri legislative. ”Dictatură parlamentară!”, au strigat unii dintre membrii PDP, opoziția liberală taiwaneză fiind percepută drept mai deschisă către Beijing.
După ciclul electoral din ianuarie, deși Lai Ching-te a câștigat președinția, partidul său a pierdut majoritatea în parlament, unde KMT și PPT domină împreună. „Într-un moment în care democrația taiwaneză este violată și vătămată, trebuie să ne ridicăm și să acționăm”, a declarat PDP printr-un comunicat.
Câteva mii de persoane s-au adunat vineri în fața parlamentului, scandând împotriva amendamentelor propuse și cerând protejarea democrației taiwaneze. Protestele amplu mediatizate scrutin ieșează dintr-un context mai larg, în care propunerile de extindere a puterilor parlamentului au generat tensiuni și manifestații de amploare încă de la începutul anului.
Amintim că în luna mai, un episod similar a avut loc când parlamentarii au aruncat cu saci de gunoi în parlament, acompaniați de zeci de mii de manifestanți care ieșiseră pe străzile din Taipei. Intensificarea confruntărilor politice sublinează sensibilitatea unei națiuni în echilibru între presiuni democratice interne și externe.