UPDATE : Două noi cutremure au fost înregistrate în zona Gorj. Primul a fost înregistrat la 07:08 dimineața, și a avut 2,4 pe scara Richter. De altfel, la ora 11:11 s-a produs o replică de 4,3 grade pe scara Richter.
Alte patru cutremure au fost înregistrate de aseară până acum în România. Este vorba despre seisme cu magnitudine mică, replici ale cutremurului de 5,7 grade înregistrat recent în regiunea Olteniei. Panica este deja instalată în zonă, mai ales având în vedere avariile pe care multe clădiri din Gorj le-au avut în timpul cutremurului mai mare.
Noi cutremure înregistrate în Gorj
Primul cutremur din șirul celor pateu a avut loc aseară la ora 21:54 de minute și a avut o magnitudine de 2,9 grade pe scara Richter. A fost urma de o alta replică la ora 22:56 cu o magnitudine de 3,1 grade. Ambele seisme au fost înregistrate la 10 și respectiv 11km adâncime.
„Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 109km SV de Sibiu, 109km NV de Craiova, 145km V de Pitesti, 159km SE de Timisoara, 178km SE de Arad, 183km S de Cluj-Napoca, 205km V de Brasov, 209km E de Belgrade, 214km E de Zemun, 224km NE de Nis.”, conform datelor oficiale ale INFP.
Totodată, la 23:55 a avut loc un al seism cu magnitudinea de 2,5 grade pe Richter. Ulterior, o altă replică a avut la 00:18 magnitudinea de 2,5 grade pe scara Richter. Acestea au avut loc la adâncimea de 12 și respectiv 3 km.
Reprezentanții INFP au explicat ieri că seismul de 5,7 înregistrat recent la Gorj a avut peste 300 de replici. De altfel, acestea sunt absolut normale după un seism mai pronunțat.
Totodată, experții susțin că activitatea seismică în zonă ar putea dura și o lună sau chiar două.
„Noi înregistrăm cutremurele bine în ultimii 50 de ani. Replicile acestea multe, nu sunt o surpriză până la urmă. Ele sunt un lucru foarte normal după un cutremur. Lucrurile în continuare se mișcă” a explicat Dragoș Toma, reprezentat INFP la Antena 3.
Va urma o perioadă de liniște
Seismologii sunt aproape convinși că după această activitate seismică intensă va urma una de liniște. De altfel, exemplele din trecut arată același lucru. După cutremurul din 2013 din zona Galați, au existat timp de două luni replici de magnitudini mici. De atunci, activitatea seismică în zonă este liniștită.
Cutremurul de 5,7 din România, analizat de Institutul seismologic american
Cutremurul de 5,7 grade pe scara Richter desfășurat zilele trecute în sud vestul țării a fost analizat de Institutul seismologic american. Reprezentanții structurii ai citat că acesta „s-a simțit până la Sofia și Belgrad”, dar că nu a produs pagube majore.