Protecția Consumatorului continuă controalele la bănci. Alți 8 operatori economici financiari au fost amendați.

Alte 8 bănci au fost amendate de ANPC. În urma controalelor, s-au găsit nereguli la contractele de creditare pe termen mediu și lung.

Alte 8 bănci, amendate de ANPC pentru practici comerciale înșelătoare

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului desfășoară o acțiune amplă de controale la bănci. Aceste verificări au loc în contextul în care ratele românilor au explodat în ultimul an, ajungând chiar să plătească dublu față de perioadele precedente.

ANPC a controlat felul în care băncile pun în practică contractele de creditare pe termen mediu și lung. Adică împrumuturile care trebuie înapoiate în mai mult de 10 ani. Iar rezultatele nu au întârziat să apară. S-au găsit nereguli la alte 8 bănci.

Mai exact, s-a ajuns la concluzia că acești operatori economici financiari aveau practici înșelătoare în ceea ce privește calculul ratelor pe care trebuie să le plătească românii.

Astfel că în primii ani ai creditului, românii plăteau doar 25% din soldul principal de rambursat și 75 % dobândă. Asta în condițiile în care indicii ROBOR și IRCC au ajuns la noi recorduri în 2022 și 2023.

Cele 8 bănci sancționate de ANPC se numără printre cele preferate de români pentru credite. Mai exact:

  • EXIM Bank
  • Procredit Bank
  • Intesa Sanpaolo
  • Techventures Bank ( fosta Banca Comercială Feroviară)
  • Libra Bank
  • CEC Bank
  • Garanti Bank
  • Vista Bank

Ce trebuie să facă băncile din România obligatoriu de acum înainte

În urma acestor controale, ANPC a stabilit noi reguli pentru băncile care acordă împrumuturi în țara noastră. Astfel că de acum înainte, oamenii vor avea acces mai ușor la informațiile despre creditul și ratele lor și vor ști exact ce plătesc lună de lună.

Acest lucru se va întâmpla deoarece operatorii economici financiari vor trebui să pună la dispoziția cliențlor grafice de rambursare, care să explice exact din ce sunt compuse ratele. În plus, în viitor, practica băncilor prin care în primii ani se achită dobânda și mai apoi împrumutul propriu zis ar putea fi înlocuită de rate cu procentaje egale.

Share.