Priviți ce se întâmplă pe Pământ. Povestirile despre dezastre naturale apar tot mai des în media. Inundațiile din iulie din Germania și Belgia au provocat peste 200 de decese. Incendiile au devastat mii de hectare în ultimele săptămâni în Turcia, Grecia,SUA și Italia, toate fiind recent lovite de o caniculă care a ridicat temperaturile la niveluri record.
Dezastrul natural lovește capitala Chine
În urma dezastrului, 12 oameni și-au pierdut viața, în timp ce alți 27 sunt dați dispăruți, conform informațiilor oferite de mass-media de stat chineză. Ploaia toridă a transformat străzile orașului în râuri, provocând un haos fără precedent.
Precipitațiile au început să se abată asupra orașului și zonelor înconjurătoare sâmbătă, o cantitate aproape egală cu precipitațiile medii pentru luna iulie fiind înregistrată în Beijing în doar 40 de ore.
Armata chineză intră în acțiun
Elicoptere militare au fost trimise pentru a livra provizii călătorilor blocați în trenuri după ce ploaia devastatoare a cauzat haos în capitală.
O unitate militară formată din 26 de soldați și patru elicoptere a inițiat o „misiune de salvare prin aer” pentru a livra sute de pachete cu alimente și poncho-uri persoanelor blocate în jurul unei gări din districtul sever afectat Mentougou.
Imagini live difuzate marți dimineața de CCTV arătau un rând de autobuze înghițite pe jumătate de apele învolburate din cartierul Fangshan din sud-vestul Beijingului.
Problemele de infrastructură se amplifică
Aproximativ 150.000 de gospodării din Mentougou au rămas fără apă curentă, a relatat ziarul local Beijing Daily. În aceste condiții, 45 de camioane-cisternă au fost trimise pentru a oferi aprovizionare de urgență.
Și sistemul de transport feroviar a suferit grav. Imagini cu scene haotice la bordul trenurilor de mare viteză blocate pe șine au fost publicate de mass-media locală luni, cu pasageri plângându-se că nu mai au mâncare sau apă.
Schimbările climatice alimentează dezastrul
China a fost lovită de vreme extremă și a înregistrat temperaturi record în această vară, evenimente care, conform oamenilor de știință, sunt exacerbate de schimbările climatice.
Specialiștii au avertizat că această ploaie intensă ar putea cauza inundații chiar mai grave decât cele din iulie 2012, când au murit 79 de oameni și zeci de mii au fost evacuați.
În acest context de coșmar, țara se pregătește deja pentru sosirea unui alt taifun – Khanun, al șaselea de anul acesta. Prezența sa amenință să adauge o nouă strângere de inimă unei situații deja dificile.