Alocațiile pentru copii reprezintă un sprijin financiar important pentru familiile din România, ajutând la îngrijirea și creșterea copiilor. Însă, guvernul are în vedere schimbări în mecanismul de acordare a acestor alocații, iar aceste modificări ar putea avea un impact semnificativ asupra beneficiarilor.
Alocațiile pentru copii în 2023
Conform datelor centralizate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), în luna septembrie 2023, alocațiile de stat pentru copii au însumat peste 1,042 miliarde de lei. Aceste alocații au fost acordate celor 3,5 milioane de copii, iar suma medie plătită a fost de 297,07 lei pe beneficiar.
Cele mai multe beneficii au fost acordate în București și în județele Iași, Suceava, Constanța, Bacău și Cluj. De asemenea, suma medie plătită a avut cea mai mare valoare în județele Caraș-Severin, Botoșani, Ilfov și Timiș.
Propuneri de schimbare și impactul asupra beneficiarilor
Guvernul României dorește să schimbe mecanismul de acordare a alocațiilor pentru copii, iar aceste modificări ar urma să intre în vigoare din 2024. Această decizie vine ca urmare a necesității de a strânge mai mulți bani la buget, după ce pachetul de austeritate a fost blocat la Curtea Constituțională a României.
Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a subliniat importanța încadrării în ținta de deficit de 5,5% din PIB și necesitatea reducerii cheltuielilor nesustenabile.
Deși majorarea alocațiilor pentru copii era planificată pentru 1 ianuarie 2024, există posibilitatea ca aceasta să fie amânată până în luna martie. Motivul amânării ar fi luarea în considerare a inflației pe anul precedent, care va fi anunțată de Institutul Național de Statistică (INS) în luna martie.
În prezent, alocațiile pentru copii se indexează anual cu rata medie anuală a inflației, iar majorarea în martie ar reflecta inflația din anul respectiv, care ar putea fi mai mică decât cea din 2022.
De asemenea, se propune o majorare diferențiată a alocațiilor în funcție de vârsta copiilor. În prezent, copiii cu vârsta de până la 2 ani sau cu handicap beneficiază de o alocație lunară de 631 de lei, iar aceeași sumă se acordă și copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani care suferă de un handicap. Însă, copiii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani primesc o alocație lunară de 256 de lei.