Uleiul este, fără doar și poate, unul dintre cele mai folosite alimente de gospodine. Mâncarea parcă nu are gust fără el, așa că nu poate lipsi din nicio bucătărie. Însă puțini români știu că există o variantă mult mai ieftină și, surprinzător, mult mai sănătoasă. După ce vei afla asta nu te vei mai încumeta să cumperi ulei din magazin.
Ultimele 12 luni au fost deosebit de dificile pentru români. Prețurile la alimente au explodat, dar traiul de zi cu zi a devenit tot mai scump. Așa că produse precum uleiul sau laptele au devenit un adevărat lux pentru cei care își permit cu greu să-și umple coșul de cumpărături.
De la 6-7 lei cât costa un litru de ulei, acum un român a ajuns să plătească mai mult de 10 lei pentru aceeași cantitate. Și asta în condițiile în care alege un producător mai puțin cunoscut, căci uleiul de floarea soarelui „de firmă” ajunge chiar și la 15 lei în unele magazine.
Ei bine, cei care nu pot sau nu mai vor să dea atâția bani pe ulei, ar trebui să știe că există o variantă mai accesibilă. Și nu doar că este mai ieftină, dar este și mai sănătoasă pentru organism.
Este vorba de un aliment pe care bunicii noștri l-au folosit ani la rândul, iar mâncarea lor a fost mereu gustoasă și sățioasă. Este vorba de untură, recomandată chiar și de specialiștii în domeniul nutrițional.
De ce e mai bună untura decât uleiul din comerț
Acest lucru se datorează faptului că untura este naturală și obținută de la porc, în timp ce uleiul este procesat. Iar atunci când este încălzit la temperaturi mari, acesta poate elimina chiar substanțe toxice, care ajung în mâncare.
Chiar Mihaela Bilic, un cunoscut nutriționist din România, a explicat de ce românii ar trebui să se întoarcă la rețetele cu untură, în loc de ulei.
Ideal ar fi ca temperatura să nu depășească 180 grade Celsius iar grăsimea în care se prăjește să fie stabilă, să nu genereze produși toxici, adică să aibe punct de ardere înalt. (…)Cine nu respectă aceste criterii? Grăsimile vegetale poli-nesaturate (ulei de floarea-soarelui, porumb, rapiță, soia) care se oxidează rapid la încălzire și eliberează produși toxici și indigeștie,”, a explicat medicul, potrivit Doctorul Zilei.