Noile cercetări susțin legătura dintre consumul de un ou pe zi și un risc redus de boli de inimă și accident vascular cerebral.Oamenii de știință spun acum că consumul de până la un ou pe zi poate crește numărul de metaboliți sănătoși din sânge care curg către inimă și reducc riscul de boli cardiovasculare.
Ouăle sunt o sursă bună de proteine, vitamine și minerale de calitate și conțin mult colesterol care este legat de bolile cardiovasculare. Cu toate acestea, cercetările actuale arată că consumul lor oferă beneficii pentru inimă.Oamenii de știință au dezbătut de zeci de ani dacă ouăle ajută sau dăunează sănătății.
Ce conțin ouăle?
În 2018, un studiu care a inclus aproximativ 500.000 de adulți din China a arătat că consumul zilnic de ouă (aproximativ unul) determină un risc redus de boli de inimă și accident vascular cerebral. În total, echipa a observat încă 14 metaboliți asociați cu bolile de inimă. În general, persoanele care au mâncat mai puține ouă au avut niveluri mai scăzute de metaboliți benefici și niveluri mai mari de metaboliți dăunători în sânge.
Sunt necesare studii suplimentare pentru a valida rolurile cauzale pe care le joacă metaboliții grăsimilor în legătura dintre consumul de ouă și riscul de boli cardiovasculare
Efecte secundare ale consumului de ouă
O bacterie numită salmonella se găsește în ouă. Vine de la pui. Dacă nu fierbeți ouăle în mod corespunzător, aceste bacterii vă pot pătrunde în organism și vă pot afecta sănătatea. Același caz se întâmplă și când ouăle nu sunt gătite corespunzător. Acest lucru poate cauza multe probleme precum balonare, vărsături și probleme legate de stomac.
Mâncatul prea multor ouă poate duce la efecte adverse. Fiind o sursă bogată de proteine, consumul în cantități excesive poate afecta negativ rinichii. Mulți oameni sunt alergici la ouă, așa că utilizarea ouălor trebuie evitată. Nu există efecte secundare ale consumului unui număr limitat de ouă. Consumul a 1-2 ouă pe zi nu poate provoca efecte adverse.