Pierderea în greutate este un proces dificil care implică extrem de multă disciplină și motivație. Nu doar alimentația are un rol important în acest sens ci și mișcarea, dar mai ales psihicul. Unele alimente sunt recomandate în procesele de slăbire însă, pe cât de benefice sunt, pe atât de mult rău îți pot face. De altfel, mulți nutriționiști sunt de părere că acestea te ajută nai degrabă să dobândești kilograme în plus decât să scapi de ele.
Ovăzul, benefic sau nu în procesul de slăbire
Mai nou, aproape toate dietele clasice recomandă consumul de ovăz la mic dejun. Asociat cu fructe, iaurt sau lapte vegetal, acesta este prezentat ca un produs care pur și simplu nu îngrașă.
Înainte de orice, acest tip de cereală este extrem de bogat în fibre și proteine. De altfel, numărul caloriilor în cazul ovăzului sunt puține, însă nu întotdeauna ce este diminuat în dietă este și benefic. Un bol mic de ovăz pregătit cu apă caldă nu îți aduce un aport mai mare de 150 de calorii. De asemenea, consumându-l asimilezi grăsimi, carbohidrați, fibre și proteine. Totuși, în cazul ovăzului vorbim despre o bază făinoasă destul de grasă.
Mihaela Bilic, unul dintre cei mai renumiți nutriționiști critică dur opțiunea de a consuma cereale de acest gen în procesul de slăbire. Specialistul susține că organismul uman digeră cu dificultate fibrele.
Mai mult, corpul nostru a fost creat pentru a fi alimentat cu produse de origine animală, tipuri de ciuperci, rădăcinoase. De altfel, Mihaela Bilic este de părere că promovarea a tot ceea ce ține de vegetal ca fiind sigur pentru slăbit este o abordare nepotrivită de marketing.
„Toata lumea se indoapa cu ovaz, fibre si seminte, de parca am fi cai. Cuvantul integral sau digestiv a devenit preferatul consumatorilor, cerealele sunt la modă. (…)Ca si din cereale te balonezi, te constipi (taratele au fibre insolubile) si te ingrasi mai ceva decat din carne. Legume da, fara limita, ele sunt sanatatea.Cat despre cereale nu abuzati, suntem inca incapabili anatomic sa ne hranim doar cu ele si sa le digeram complet. Din fericire.” , susține nutriționistul într-o postare pe rețelele de socializare.
Untul de arahide îngrașă
De cele mai multe ori, mai ales specialiștii in wellness îți recomandă în planurile alimentare de slăbire, untul de arahide. Există însă preconcepția că acest aliment ar îngrășa extrem de tare. Cu siguranță un aliment atât de bogat în grăsimi te ajută mai degrabă în greutate. Trei lingurițe de unt de arahide conțin 27 de grame de grăsime. Astfel, dacă îți închei ziua cu un astfel de aliment, asociat cu pâine, ai toate șansele să dobândești mai multe kilograme.
Totuși, untul de arahide este bogat în proteine și chiar vitamine. Din acest punct de vedere este recomandat în stilul de viață sănătos. Alegerea de a-l consuma la micul dejun, alături de iaurt și fructe este o variantă excelentă de a te hrăni în timpul procesului de slăbire.