Profesorul universitar, doctorul Vlad Ciurea, un renumit neurochirurg spune că pentru a avea un creier sănătos este nevoie de apă, odihnă, oxigen și, evident, mâncare.

Este foarte important ca mâncarea pe care o consumăm să fie cât mai proaspătă și mai săracă în E-uri.

1. Aspartamul, pericol total pentru sănătate

Astfel, explică renumitul neurochirug, E951, adică aspartamul, este un îndulcitor care se regăsește în mai multe alimente. El este de 200 de ori mai dulce decât zahărul și suprastimulează neuronii, până la epuizare și distrugere.

Pentru a avea un creier sănătos trebuie să consumăm cât mai multă mâncare naturală, sau cum spune medicul, „cea de la țară”. Mâncarea sănătoasă trebuie ținută cât mai puțin la congelator, fără aditivi, fără coloranți.

Mâncarea procesată vine la pachet și cu celebrele E-uri, care sunt extrem de periculoase pentru sănătatea noastră. Aspartamul produce migrene, amețeli și oboseală cronică. De aceea utilizarea acestui E 951 este interzisă în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.

2. „Educația alimentară este redusă în România

„Din păcate, educația alimentară este redusă la noi… Produsele fast-food și în general mâncarea procesată sunt la îndemână și la prețuri mici. Recomand să fim atenți la acest aspect în îngrijirea copiilor, adolescenților și tinerilor noștri”, a scris pe Facebook neurochirurgul Alexandru Vlad Ciurea.

Alimentele care conțin otravă pentru creier! Citiți etichetele cu atenție: Este de 200 de ori mai dulce ca zahărul

Aspartamul este un îndulcitor artificial folosit ca înlocuitor al zahărului în foarte multe produse. El poate fi sintetizat din doi aminoacizi – fenilalanina şi acid aspartic.

3. Unde se regăsește E 951

Stabilitatea aspartamului în alimente depinde de pH-ul acestora şi poate fi stabil câteva zile la pH 7 şi până la 300 de zile la pH 4. De aceea, E 951 poate fi găsit în multe produse alimentare în combinație cu îndulcitori mai puțin periculoși, cum ar fi zaharina.

Acest tip de îndulcitor se regăsește în băuturile carbogazoase cu arome și coloranți, în diferite tipuri de dulciuri, chiar și în înghețată. E 951 se mai regăsește în conserve, gemuri, muștar, ketchup, supe instant, iaurturi și băuturi instant cu cafea și ceai.