Vacanțele sunt întotdeauna asociate cu relaxare și răsfăț, iar toate vin la pachet cu consumul dulciurilor. De altfel, ce poate fi mai reconfortant decât să te bucuri în voie de desertul preferat în vacanță. Nutriționiștii atrag însă atenția asupra consumului unor anumite alimente atunci când te afli în vacanță.
Alimentele pe care ar trebui să le eviți în vacanță – sucurile
Consumul excesiv de sucuri duce la scăderea calității nutriționale a dietei. De altfel, pe poți trezi cu i creștere rapidă în greutate, chiar dacă te-ai bucurat de acestea doar pe perioada vacanței. În plus, sucurile pot crește riscul apariției unor afecțiuni precum obezitatea, diabetul de tip 2 și afecțiuni cardiovasculare.
Chips-urile, alunele sau sărățele
Toate sunt consumate de cele mai multe ori la plajă. Conform nutriționiștilor însă, snack-uri sărate, precum si produsele de patiserie sunr bogate în grăsimi nesănătoase și calorii.
„Vacanța poate fi o perioadă minunată pentru a explora și a savura mâncărurile locale, dar este important să găsim un echilibru și să ne concentrăm pe opțiuni nutritive care ne ajută să ne menținem sănătoși și energici pe parcursul întregii perioade” , susține Amalia Popescu, specialist în nutriție și sănătate publică.
Preparatele care au ouă în compoziție
Pastele, mâncarea tradițională românească sau chiar salatele care conțin ouă în compoziție ar trebui evitate pe cât posibil în perioada vacanței. Deseori, în sezonul cald, ouăle se pot altera rapid. Astfel că, nu este indicat să le consumi înainte de a te expune temperaturilor ridicate. Acestea pot genera o stare generală de rău, greață, diaree.
Preparatele ce conțin carne tocată
Deși sunt extrem de apetisante, preparatele ce conțin carnea tocată îți pot crea senzația de „greu la stomac”. În plus, acestea se pot altera rapid mai ales dacă sunt reîncălzite. Evită astfel chifteluțele, sarmalele, ardeii umpluți sau burgerii în perioada vacanței.