Reclamă
Reclamă

Alianța de stânga Noul Front Popular (NFP) a ieșit pe primul loc în al doilea tur al alegerilor legislative anticipate din Franța, potrivit estimărilor prezentate de BFMTV. Alianța NFP a obținut 175-205 mandate din totalul de 577 ale Adunării Naționale.

În urma acestui vot, diverse partide de stânga și disidenți au obținut între 11-13 mandate, iar alianța centristă proprezidențială Ensemble a președintelui Emmanuel Macron a câștigat între 150-175 mandate. Pe de altă parte, Les Républicains au obținut între 60-70 mandate, iar Rassemblement National (RN), partidul de dreapta populistă/extremă, și aliații săi au câștigat între 115-150 mandate. Extrema stângă nu a obținut niciun mandat, în timp ce diverși suveraniști și extrema dreaptă au obținut 0-1 mandate, iar alți candidați, inclusiv ecologiști și regionaliști, au câștigat între 10-14 mandate.

În primul tur de scrutin, RN și aliații săi au obținut 33% din voturi, NFP 28%, Ensemble 21% și Les Républicains 10%. Duminica trecută, RN a obținut 33,2% dintre voturi, NFP 28,0% și Ensemble 20,0%. Participarea la vot în turul 2 a fost de 67,1%, cea mai ridicată pondere din 1997.

Reclamă

Între cele două tururi, NFP și Ensemble și-au retras candidații clasificați pe locurile 3 și 4 în circumscripțiile unde candidații RN erau pe locurile 1 și 2. Președintele Emmanuel Macron, premierul Attal și liderii partidelor de stânga au făcut apel la un baraj împotriva RN.

Jean-Luc Mélenchon, liderul partidului de extremă stânga Franța Nesupusă (LFI), a declarat că „Primul-ministru trebuie să plece” și a subliniat că Emmanuel Macron ar trebui să ceară NFP să formeze un guvern. „Președintele Emmanuel Macron trebuie să se încline și să admită această înfrângere fără a încerca să ocolească în vreun fel realitatea”, a adăugat Mélenchon.

Cu toate acestea, formarea unui guvern de mare coaliție este dificilă, deoarece Ensemble și LR consideră LFI „extrema stângă”, iar președintele Macron și premierul Attal au declarat anterior că nu vor accepta o coaliție care să includă LFI, care la rândul său a refuzat să coopereze cu Ensemble.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro