Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că nu susține testarea în masă sau periodică a copiilor împotriva consumului de droguri. El a subliniat că există riscul stigmatizării elevilor, fie că aceștia consumă sau nu droguri, și consideră că o astfel de măsură ar putea avea efecte negative asupra comportamentului și percepției lor.
Rafila a făcut aceste afirmații vineri, în cadrul unei intervenții la Medika TV, unde a fost întrebat despre posibila utilitate a unor asemenea teste în școli. „Nu sunt partizanul unei astfel de politici. Începe o competiție atunci între abilitatea elevului de a se sustrage și abilitatea celor care îl controlează. Nu cred că noi trebuie să generăm o astfel de competiție”, a explicat ministrul.
El a precizat că accesul la testare ar trebui să existe, dar numai cu consimțământul copilului și a subliniat că orice fel de constrângere ar putea duce la efecte contrare. „Eu sunt adeptul acestor metode coercitive exercitate asupra copiilor pentru că le modifică într-un mod nefericit comportamentele și percepția. Ei trebuie educați, convinși, înțeleși atunci când au anumite probleme”, a declarat el, citat de News.ro.
În ceea ce privește beneficiile unor testări în masă, Rafila a întrebat retoric despre rezultatele și avantajele unor astfel de proceduri, subliniind: „Există și riscul stigmatizării. Sau există și invers, riscul stigmatizării celor care nu consumă droguri. O să devină vedete cei care au un test pozitiv și paria cei care nu consumă droguri și asta poate să stimuleze consumul de droguri.”
Ministrul Sănătății consideră că această chestiune trebuie foarte atent analizată pentru a evita acțiuni pripite din punct de vedere legal, subliniind că, atât ca părinte, cât și ca medic, „nu le sprijin în niciun fel”.
Astfel, Alexandru Rafila pledează pentru educarea și convingerea elevilor prin metode non-coercitive, argumentând că acest tip de abordare, deși mai dificil de implementat, este esențială pentru a aborda problemele legate de consumul de droguri în rândul adolescenților.