Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit astăzi despre măsurile pe care le pregătește în cazul unui eventual accident nuclear. Rafila susține că un astfel incident este posibil, însă nu este probabil. Totuși, România trebuie să fie pregătită pentru orice.
Specialistul social-democrat a declarat că Guvernul României va demara o campanie de informare. Astfel, populația va fi învățată cum să obțină pastile de Iodură de Potasiu și cum să le administreze în cazul unui accident nuclear. Atenție, ministrul atrage atenția că acest tratament nu trebuie luat preventiv.
Alexandru Rafila: Când trebuie să ne administrăm iodură de potasiu
„Căutăm cea mai bună cale de distribuire a a comprimatelor de Iodură de Potasiu. Administrarea trebuie făcută în cazul unei urgențe, doar la indicația autorităților. Nu trebuie luate în niciun caz preventiv. Trebuie luate dacă există în proximitatea României un incident nuclear. Altfel, nu trebuie luate”, a explicat specialistul.
Ministrul Sănătății a explicat cum se administrează aceste pastile în funcție de vârstă. Astfel, la bebeluși se dă un sfert de comprimat. La copii cu vârsta până la 3 ani se dă jumătate de comprimat. Între 3 și 12 ani un comprimat. La copiii de peste 12 ani și adulți câte două comprimate. Pe de altă parte, la adulții de peste 40 de ani nu se recomandă aceste pastila.
Alexandru Rafila a mai precizat că tratamentul se administrează într-un timp maxim de 8 ore de la anunțul autorităților. Nu trebuie să depășească 24 de ore pentru că este inutilă. Administrarea se face în doză unică.
Cum se păstrează comprimatele
Aceste produse se păstrează ambalat, la întuneric și la temperaturi de maxim 25 de grade. Nu se lasă la îndemâna copiilor și nu trebuie aruncate. Dacă vreți să scăpați de ele, trebuie să le duceți la farmacie pentru reciclare.
„Ne-am consultat cu CASS să vedem care sunt persoanele eligibile. Optăm pentru forma de distribuție prin intermediul medicilor de familie. Această distribuție să se facă rațional fără să perturbe activitatea medicilor de familie”, a declarat ministrul.
La sfârșitul declarației, ministrul a fost întrebat dacă există un risc iminent de incident nuclear. El a ținut să precizeze că momentan nu, este posibil, dar nu probabil. Totuși, trebuie să ne pregătim pentru această situație.
„De ce sunt distribuite acum? Experiența arată că nu există timp necesar pentru distribuire în caz de incident nuclear. Pastilele au un termen de valabilitate de 3 ani”, a spus acesta.